Pet jedi s šparglji, ki jih morate poskusiti to pomlad

Izkoristite obilico špargljev na tržnicah in v trgovinah. Ta teden uživamo v njihovem omamnem okusu ter obilici vitaminov in mineralov, ki jih zagotavljajo. Oglejte si jedi s šparglji, ki vam jih ponujamo v nadaljevanju.

Deli novico s tvojimi prijatelji

Šparglji so divja rastlina iz družine šmarnic, ki se v Sredozemlju uživa že zadnjih 2000 let. So dober vir vitaminov A, B in K, pa tudi kalcija, fosforja in železa.

Ta zelenjava vsebuje flavonoide in saponine z močnimi protivnetnimi lastnostmi, ki ščitijo srce in ožilje. Flavonoidi v špargljih znižujejo raven slabega holesterola in krvni tlak ter tako preventivno delujejo na zdravje celotnega srčno-žilnega sistema.

Poleg vsega tega je v stotih gramih špargljev le 20 kalorij, zato so nizkokalorično živilo, ki ga priporočajo vsem, ki pazite na svojo težo.

Kako pravilno očistiti šparglje?

Oleseneli del špargljev ni užiten, in če to spomladansko zelenjavo poskusite pripraviti, ne da bi je pravilno očistili, boste na koncu dobili neužiten obrok. Se sprašujete, kateri del bi morali zavreči? Šparglje upogibamo, dokler se ne zlomijo na delu, kjer odebeljeno steblo prehaja v mehko konico. Odstranite trdi del in uporabite samo mehke dele.

Kako pripraviti šparglje?

Pazite, kako toplotno obdelujete šparglje – ne prekuhajte in ne popecite jih. Odvisno od debeline špargljev bodo potrebovali le tri do pet minut v vroči vodi ali v ponvi z maslom.

Dovolj je, da jih začinite le z malo soli in popra, česna in malo sveže iztisnjenega limoninega soka.

Šparglje lahko pripravimo na različne načine – največkrat pa jih postrežemo kot prilogo k mesnim in ribjim jedem. Dobro se ujemajo z jajci, smetano in sirom.

V nadaljevanju vam ponujamo ideje za pripravo petih različnih jedi s šparglji v glavni vlogi.

šparglji

Špargljeva kremna juha

Sestavine:

2 krompirja
1/4 zelene
4 mlade čebule
šopek špargljev
1 l jušne osnove
oljčno olje
sol
poper

Priprava:

Na oljčnem olju prepražimo drobno sesekljano mlado čebulo in dodamo šparglje, korenje, zeleno in na kocke narezan krompir.

Postopoma prilivamo osnovo in kuhamo na majhnem ognju približno eno uro. Začinimo s soljo in poprom po okusu.

Odstranite z ognja in pretlačite v pire z ročnim mešalnikom. Po želji okrasimo z blanširanimi šparglji ali skuto.

šparglji

Spomladanske testenine s šparglji

Testenine primavera ali spomladanske testenine so odlična izbira, ko bi radi pojedli nekaj okusnega, pa nimate veliko časa za pripravo. Kuhane testenine kombinirajte s šparglji, zelenim grahom in preprosto omako na osnovi masla in belega vina.

Sestavine:

300 g testenin
400 g špargljev
300 g graha
100 g naribanega parmezana
50 ml suhega belega vina
4 žlice masla
15 g sveže mete

Priprava:

Testenine skuhamo po navodilih na embalaži. Shranite 50 mililitrov vode od kuhanje testenin. Testenine odcedimo.

V globoki ponvi raztopimo maslo in na zmernem ognju približno štiri minute dušimo očiščene šparglje.

Zalijemo z vinom in vse skupaj med mešanjem kuhamo približno pol minute.

V ponev dodamo grah in meto, začinimo s soljo in poprom.

Dodamo kuhane testenine in vodo od kuhanja. Vse skupaj dobro premešamo.

Na koncu vmešamo še nariban parmezan in še toplo postrežemo. Uživajte v obroku!

šparglji

Pečeni šparglji s parmezanom

Šparglji so lahko okusna priloga k drugim jedem – le na kratko jih popečemo v pečici s soljo, poprom in malo olja, nato pa postrežemo z naribanim parmezanom.

Sestavine:

500 g špargljev
3 stroki česna
2 žlici naribanega parmezana
2 žlici olja
limonin sok
sol in črni poper po želji

Priprava:

Pečico segrejte na 200 stopinj in pekač namastite z malo olja. Šparglje razporedite po pekaču v enem sloju in jih pokapajte z oljčnim oljem, soljo in poprom. Vse skupaj damo v pečico in pustimo 8–10 minut.

Ko jih vzamete ven, jih potresite z mešanico parmezana, limoninega soka in česna. Uživajte v obroku.

šparglji

Quiche iz špargljev in sira

V quiche lahko dodamo različne sestavine – od mlade špinače in pora do koščkov slanine. Spomladi so izjemno priljubljene kombinacije, kot je slana pita s sezonskimi šparglji.

Sestavine za testo:

265 g bele moke
150 g hladnega masla
2-3 žlice ledeno mrzle vode

Sestavine za nadev:

375 ml sladke smetane
300 g očiščenih špargljev
130 g naribanega sira gruyere
125 ml polnomastnega mleka
4 velika jajca
sol in poper po želji
maslo po želji

Osnova za quiche:

Hladno maslo narežemo na kocke. Dajte ga v sekljalnik za zelenjavo skupaj z moko in vse skupaj mešajte, dokler ne dobite zmesi z drobtinasto strukturo.

Mešanici postopoma dodajajte ledeno mrzlo vodo. Dobljeno zmes na pomokani površini z roko oblikujemo v gladko kepo testa.

Testo zavijemo v plastično folijo in za pol ure postavimo v hladilnik.

Testo razvaljamo v približno tri milimetre debel krog.

Razvaljano testo položimo v pomaščen okrogel pekač za quiche. Površino prebodemo z vilicami. Na testo položimo peki papir in površino napolnimo z utežmi za pite ali nekuhanim rižem.

Testo postavimo v ogreto pečico na 180 stopinj Celzija za 20 minut.
Nato temperaturo znižamo na 160 stopinj Celzija, odstranimo papir in testo pečemo še 15 minut oziroma toliko časa, da zlato rjavo zapeče.

Medtem ko se testo peče, pripravimo ostale sestavine. Šparglje očistimo, narežemo na manjše kose in jih na kratko podušimo na maslu. Odloži ga.
Jajca stepemo skupaj s sladko smetano, mlekom, naribanim sirom, soljo in poprom.

Na pečeno podlago položimo popražene šparglje, vse skupaj pa prelijemo z mešanico smetane, jajc in sira.

Quiche vrnemo v pečico in pečemo približno 45 minut pri 160 stopinjah Celzija oziroma toliko časa, da se nadev strdi in skuha.

Postrezite toplo s solato po izbiri. Uživajte v obroku!

šparglji

Šparglji v listnatem testu

Šparglji v listnatem testu so okusen in hrustljav prigrizek, ki ga je zelo enostavno pripraviti – še posebej, če imate na voljo že pripravljeno testo.

Lahko jih na kratko dušite na pari (2-3 minute) ali eno minuto dušite v plitvi posodi z malo maščobe in relativno visoko temperaturo na veganskem maslu in oljčnem olju.

Listnato testo razvaljamo in narežemo na tanke, do enega centimetra debele trakove, ki jih spiralno ovijemo okoli špargljev. Namažemo s kombinacijo zeliščne smetane ali mleka in kurkume ter potresemo s sezamom in soljo. Pečemo v predhodno ogreti pečici na 190 °C približno 20 minut.

Vmes pripravimo omako.

Sestavine za omako:

200 g konzerviranih artičok
200 g belega fižola (lahko ga predhodno skuhamo ali uporabimo iz konzerve)
100 g svežega tofuja
1 žlica jedilnega kvasa (lahko ga nadomestite z začimbami po želji)
1 jedilna žlica hrena (ni pomembno ali uporabljate sveže nariban ali kupljen hren)
sol in poper po okusu
oljčno olje, če želimo, da je omaka bolj mastna.

Priprava:

Vse skupaj damo v blender in miksamo dokler ne dobimo kremaste omake.
Postrezite z zavitimi šparglji, v končano omako pa lahko dodate sesekljan drobnjak ali čemaž.