Pikanten glaziran piščanec z zelenjavo, ki se mu je težko upreti

Sladko, slano, pikantno, pekoče … to so skrivnosti okusnega piščanca, glaziranega z marelično marmelado in pekočo papriko. Ta jed zahteva nekaj truda, še posebej, če želite narediti domačo marmelado, lahko pa si pripravo poenostavite s kupljeno in tako da dodate nekaj kapljic pekočega olja.

Deli novico s tvojimi prijatelji

Če se odločite za domačo različico čilijev, je habanero odlična izbira zaradi svojih citrusnih not.

Na drugi strani sveta ga pogosto uporabljajo v sladko-pikantnih kombinacijah, zlasti z mangom, ki še bolj poudari njegovo aromo, vendar bo delovala tudi bolj znana – marelica. Habanero je pogosta sestavina v enolončnicah, pa tudi v marinadah za pečenke, s katerimi je odličen.

Pikantna marelična marmelada – sestavine:

450 g marelic, razkoščičenih in sesekljanih
1 pekoča paprika (habanero), drobno sesekljana
1 kos svežega ingverja, 5 cm, olupljen in drobno sesekljan
470 g sladkorja
2 žlici svežih listov timijana
2 žlici sveže stisnjenega limoninega soka

Pikantna marelična marmelada – priprava:

Marelice, habanero, ingver, sladkor, timijan in limonin sok dajte v srednje velik lonec. Segrevajte na srednje močnem ognju, dokler ne zavre.
Zmanjšajte ogenj na nizko temperaturo in kuhajte brez pokrova 30 minut, občasno mešajte (približno vsakih 5 minut), dokler se zmes ne zgosti in doseže konsistenco marmelade.

Marmelado nalijte v sterilizirane kozarce s prostornino 240 ml in pustite približno 0,5 cm prostora na vrhu. Pokrove tesno zaprite.
Kozarce sterilizirajte v vodni kopeli 10 minut. Hranite na hladnem in temnem mestu do enega leta. Po odprtju shranite v hladilniku.

Pečen piščanec z marelično glazuro – sestavine:

Glazura:
2 žlici marelične marmelade s habanero sirupom
2 žlici olivnega olja
¾ čajne žličke soli
½ čajne žličke črnega popra
Drugo:
60 g marelične marmelade s habanero sirupom
1 piščanec (približno 1,4–2,3 kg)
450 g marelic, prerezanih na pol in brez koščic
3 žlice oljčnega olja
1 žlica svežih listov timijana
1 čajna žlička soli
½ čajne žličke črnega popra
1 velika čebula, narezana
3 korenčki, narezani na majhne koščke
1 vejica svežega rožmarina
500 ml vode

Pečen piščanec z marelično glazuro – Priprava:

Vse sestavine za glazuro zmešajte v srednje veliki skledi. Postavite na stran.

Pečico segrejte na 220 °C. V skledi zmešajte marelično marmelado, oljčno olje, timijan, sol in poper. V velik pekač razporedite polovice marelic, korenje in rezine čebule, prelijte z mešanico in dobro premešajte. Čebulo razporedite tako, da prekrije dno, marelice pa položite ob robove pekača.

Piščanca položite na sredino pekača in ga obilno premažite z glazuro, tudi pod kožo na prsih. V notranjost piščanca položite rožmarin, krače zavežite s kuhinjsko vrvico. V pekač okoli piščanca nalijte vodo. Pokrijte z aluminijasto folijo, dobro zaprite na vseh straneh, vendar naredite luknjo s premerom približno 2,5 cm, da lahko para uhaja. Folija se ne sme dotikati kože piščanca, sicer se bo prijela. Ta korak je zelo pomemben, saj če piščanca ne pokrijete s folijo, bo visoka vsebnost sladkorja v glazuri povzročila, da bo prehitro porjavel, zato bo notranjost ostala sočna in okusna, zunanjost pa bo videti precej prepečena.

Pekač postavite na najnižjo rešetko in pecite 40 minut. Odstranite folijo, sok iz pekača prelijte čez meso, zmanjšajte temperaturo na 190 °C in pecite še 15–20 minut – oziroma dokler notranja temperatura mesa ne doseže 74 °C (čas je odvisen od teže mesa). Meso vzemite iz pečice in pustite počivati 15 minut, preden ga narežete, da ostane sočno.

Več kulinaričnih nasvetov tukaj.