Sestavine (za 4 porcije):
4 žlice olja
800 g svežih lignjev
3 šalotke (vijolična čebula), narezane
2 žlici sambala (kupljenega ali domačega)
1 čajna žlička tamarindovega pireja (indijska dateljna)
lepinja roti ali kuhan riž za serviranje
Priprava:
1. Očistite lignje in jih narežite na kose velikosti približno 4 x 2 cm. Lovke prerežite na polovico.
2. Tamarindov pire zmešajte s 500 ml vode.
3. Vok ali ponev močno segrejte. Dodajte polovico olja in lignje na hitro prepražite v več rundah, da se ne prekuhajo.
4. Dodajte preostanek olja in popražite šalotko, da postekleni.
5. Vmešajte sambal in pražite nekaj minut, dokler se pasta ne loči od olja in začne oddajati aromo.
6. V ponev vrnite lignje skupaj z njihovim sokom ter jih premešajte s sambalom.
7. Dolijte tamarindovo vodo, pokrijte in kuhajte na nizkem ognju približno 20 minut, da se lignji zmehčajo.
8. Postrezite vroče, skupaj z lepinjo roti ali skodelico kuhanega riža.
Nasvet:
Za manj pikantno različico zmanjšajte količino sambala ali uporabite blažjo različico. Jed je primerna tudi za pogostitve – postrezite jo kot eksotično toplo predjed ali glavno jed s prilogo.
Dober tek!