Piran Express: Stari mački, novi hiti

Pravijo, da je treba vse stvari začeti mlad. Darko Ravnikar, Gianni Collori, Ivo Vollmeier in Boris Šik so seveda kopico stvari začeli početi kot mladi. Nabrali so si obilje izkušenj, da lahko v »najboljših« letih, z nalezljivo pozitivno energijo in neskončno ljubeznijo do glasbe v zasedbi Piran Express živijo svoje sanje. In to hudo ustvarjalne, saj so v malo manj kot letu dni, kolikor muzicirajo skupaj, ustvarili za dva albuma pesmi. Zadnje tedne so pridno vadili in nestrpno odštevali dneve do izida prvega.

Deli novico s tvojimi prijatelji

Darko Ravnikar, za prijatelje Dare, je v življenju počel vse mogoče, pa tudi na Obali je šele dobro desetletje in pol. Vendar so simpatičnega možaka nalezljive dobre volje domačini hitro vzeli za svojega. Najprej se je preselil v Koper, kjer je okus za rock glasbo »razvijal« v starem Snack baru, kjer vrtijo stare rock in blues uspešnice, ki jih je »zamenjal« za skladbe zasedbe Gipsy Kings, s katerimi je s prijatelji rad zabaval ljudi. Potem pa ga je življenje pripeljalo v Piran, ljubezen, ki traja še danes. »Piran je res eno očarljivo mesto, ki te navduši s svojimi skrivnostnimi ozkimi ulicami, gostoljubnostjo in živahnimi domačini, ki dihajo z glasbo. Ste vedeli, da je tu največ glasbenikov na kvadratni meter? Že mora biti nekaj v zraku, da ljudi glasba tako očara, da se začnejo ukvarjati z njo in biti vsestransko ustvrjalni,« pove Dare, ki je hitro pobral tudi druge navade domačinov. Denimo, tudi to, da se gre v morje le osvežiti in se v poletni vročini ne praži na plaži. Zato pa ga dojema bolj filozofsko: »Pomembno mi je kot del ambienta. Morje je širina, je daljava, ogromna masa; barve, ki jih ne moreš opisati … Z njimi se poigravata nebo in morje…« je poetičen Dare, ki zna spretno svoje dojemanje in čutenje morja preliti v besedila pesmi. In ker jih ni želel imeti le zase, temveč deliti z občinstvom, je nastala zasedba Piran Express. Sicer pa je Dare največji del svojega poklicnega življenja preživel v marketingu kot direktor projektov in izvršni direktor brendinga turističnih destinacij. Ob koncu kariere je bil pred sedmimi leti v Kobilarni Lipica direktor turizma. Vendar je bila tudi glasba njegov velika ljubezen.

PE CD COVER OK 3

Stari mački z velikimi sanjami

»Naša zgodba se je začela jeseni pred tremi leti. Takrat sem bil še kitarist benda Hornets. Z Izolanom Giannijem Collorijem, za katerega v šali pravimo, da je nosilec spomenice Faraoni z letnico 1967, ki je na nastopih skrbel za zvok Hornetsov, sva se odločila, da poskusiva z repertoarjem rock uspešnic iz 60. in 70. prejšnjega stoletja in tisočletja zabavati in animirati mimoidoče po ulicah slovenskih obalnih mest. Ker sem imel na zalogi tudi nekaj avtorskih pesmi, sva jih vključila v program in dober odziv mi je dal dodatno vzpodbudo. V nekaj mesecih sem napisal dovolj pesmi, da sva se z Giannijem odločila vse skupaj tudi posneti,« pripoveduje Dare. Takoj se jima je pridružil še en mušketir, multiinstrumentalist in producent Denis Horvat, ki jima je prijateljsko ponudil snemanje in produkcijo v snemalnem studiu Gimme Shelter v Piranu. Ker se je Denisu zdela glasba zelo zanimiva, je posnel še manjkajoče instrumente in jeseni 2021 je bil material za prvi album pripravljen.

Ambiciozno naprej

Dare in Gianni sta svojemu duu nadela pomenljivo ime Piran Express. To se je zdelo zanimivo najprej basistu Andreju Žibertu, nato pa še bobnarju Borisu Šiku. Izkušeni glasbeni mački so se takoj ujeli in se odločili in jasno opredelili, da bodo igrali avtorsko glasbo z družbeno angažiranimi besedili in glasbenim stilom, ki je še najbližje alternativnemu blues rocku. V času, ko je material za album šel skozi fazo miksanja in masteringa, so fantje izpeljali prve javne nastope na obali (Piran, Izola, Koper) in doživeli prvo menjavo v bendu: Andreja Žiberta je na basu zamenjal Ivo Vollmeier. Poleg tega so podpisali pogodbo z založbo Dallas records, ki je poskrbela za izdajo in distribucijo albuma, ki bo izšel v kratkem. Fantje, kljub zelo zrelim letom, z veliko mero entuziazma, energije, kreativnosti in zavzetosti naprej ustvarjajo in se pripravljajo na snemanje materiala za naslednji album, čaka pa jih še kopica koncertov.