Piranska godba se vrača domov – spletni koncert ob 170. obletnici Pihalnega orkestra Piran v piranskem Mediadomu

Deli novico s tvojimi prijatelji

Mediadom Pyrhani, Zveza kulturnih društev Piran, OI JSKD Piran v so-organizaciji s KD Pihalni orkester Piran organizira spletni koncert z naslovom »Piranska godba se vrača domov«.

 

Nastop Pihalnega orkestra Piran v živo iz dvorane Mediadom, nekoč piranskega Godbenega doma, bo osrednja prireditev za obeležitev 170. obletnice društva.  Spletni prenos koncerta bo na voljo na uradnem Youtube kanalu Mediadom  v torek, 28.9.2021 ob 20.00.

 

Zakaj se godba vrača domov?

Današnja stavba, kjer že šesto leto deluje kulturno središče in multimedijski muzej Mediadom Pyrhani je bila nekoč piranski godbeni dom. Piranski pihalni orkester je v godbenem domu deloval vrsto let, zadnje vaje orkestra pa so bile aprila leta 2007. Po tem datumu, ko se je pričela obnova in se je kasneje tudi namembnost prostora spremenila, godba žal ni več nastopila v svoji domači dvorani. Po obnovi prostora in nastanku novega kulturnega središča Mediadom Pyrhani, se je piranska godba preselila v druge prostore in tam ostala do današnjih dni.

 

Pihalni orkester Piran, najstarejše društvo v občini Piran in tudi eno najstarejših društev v Sloveniji, letos praznuje 170. obletnico delovanja. Želja organizatorjev je bila, da se ob tako pomembni obletnici piranska godba vrne domov – za vsaj en koncert. Pomembnost simboličnega dogodka in obletnice sta narekovala željo, da koncert tudi ovekovečimo – zato smo se odločili za spletni prenos dogodka, ki bo posnet in bo služil tudi kot zgodovinsko ter arhivsko gradivo. Jubilejni koncert orkestra pa je tudi opomnik, da si piranska godba zasluži primernejše prostore, saj so novi (že petnajst let začasni) za aktivno vadbo in delovanje neprimerni.

 

Pihalni orkester Piran bo nastopil v torek, 28.9.2021 ob 20.00 uri v dvorani Mediadoma, bivšem piranskem Godbenem domu. Prenos koncerta v ŽIVO bo na voljo na uradnem Youtube kanalu Mediadom.

 

Zgodovina Piranskega Pihalnega orkestra

Začetki Pihalnega orkestra Piran segajo v leto 1851, ko je tukajšnji advokat Giuseppe Ventrella ustanovil »Coro, orchestra e banda con fanfara«. Ventrella je bil poklicni glasbenik, ki je sistematično vzgajal glasbeni naraščaj. Njegovi učenci so morali uspešno opraviti šestmesečni tečaj iz glasbene teorije in solfeggia, šele nato so dobili v roke glasbila. Leta 1905 je orkester prevzel Luigij Caracci ki, dvignil orkester na še danes spoštovanja vredno raven. Zaradi svojega uspešnega dela si je zagotovil denarno podporo »Consorzia marittima«, najvplivnejše organizacije v Piranu. Kupil je nova glasbila in uniforme za godbenike. Repertoar orkestra pa je obogatil z zahtevnejšo operno glasbo.

 

Po prvi svetovni vojni  1918 je orkester ponovno začel delovati, tokrat pod vodstvom Giorgia Pitacca, sicer piranskega zlatarja, ki je bi avstrijski regimentni godbenik.

Največji razcvet je orkester doživel z ustanovitvijo Mestne godbe, ki jo je vodil Luigi Bevilacqua iz Parme. Kader oziroma naraščaj za orkester si je zagotavljal tako, da mojstri-obrtniki v Piranu kratko malo niso jemali v uk vajencev, če se niso učili kakega glasbila in se s tem pripravljali za vstop v godbo.

Po drugi svetovni vojni in s priključitvijo cone-B k Jugoslaviji leta 1954 se je pri prebivalcih Pirana kmalu pojavila potreba po obuditvi pihalnega orkestra. Tako je leta 1954 približno dvajset godbenikov – Slovencev, Hrvatov in Italijanov- začelo s prvimi vajami in nastopi pod vodstvom prof. Justa Boleta. Od leta 1957 naprej so orkester vodili Ferdinand Poznič, Stane Luznar in Tomislav Zidar.

 width=

Povsem novo obdobje v življenju in delovanju Pihalnega orkestra Piran se začenja leta 1963 s prihodom mladega kapelnika Leandra Pegana, ki je začel poučevati mlade godbenike in poskrbel za rast pihalnega orkestra. Število godbenikov v orkestru se je v tem času dvignilo na trideset. Kapelnik Pegan je takoj začel iskati pomočnika pri delu z orkestrom in ga našel v mladem trobentaču Umbertu Radojkoviću, ki je  vestno opravljal delo arhivarja, blagajnika, predsednika in namestnika kapelnika, hkrati pa izredno študiral na srednji glasbeni šoli v Pulju. Po opravljenem zaključnem izpitu se je zaposlil na piranski glasbeni šoli, kjer je s svojim razredom posredno skrbel za vključevanje mladih trobentačev in hornistov v pihalni orkester. Med letoma 1979 in 1981 je orkester vodil prof. Mihael Gunzek.

 

Dolgo in bogato godbeniško tradicijo s ponosom nadaljujemo v Mladinskem pihalnem orkestru Piran, katerega sestav je nastal leta 1981 na temeljih prejšnjega. Prenovljeno zasedbo orkestra, sestavljeno pretežno iz učencev piranske glasbene šole, je prvih dvanajst let vodil dirigent Umberto Radojkovič, priznan profesor trobil na piranski glasbeni šoli. V sezoni 1992/93 je taktirko predal Benjaminu Makovcu, ki je orkester vodil vse do leta 2009, ko jo je prevzel današnji dirigent Iztok Babnik.

 

Leta 2017 se je orkester preimenoval v kulturno društvo Pihalni orkester Piran. Orkester več let prireja tradicionalne letne majske koncerte v Avditoriju, med stalnimi izzivi so nedvomno pomlajanje orkestrske zasedbe, približevanje glasbe mlajšim generacijam, doseganje novih uspehov na nastopih, tekmovanjih in koncertih ter seveda vsakoletno razvajanje na novoletnem in letnem koncertu.

 

Dejavnost orkestra postaja tako vse bolj odvisna od angažiranosti učiteljev na glasbenih šolah in njihovih prizadevanj, da navdušijo in usposobijo učence za igranje v orkestru. Skrb za razvoj in obstoj orkestra mora biti lastna še komu drugemu, ne le posameznikom kot so dirigent, predsednik orkestra in nekaj zanesenjakov. Odločujoči forumi ne bodo mogli mimo dejstva, da se orkester čedalje bolj intenzivno vključuje v glasbeno življenje in turizem v naši občini. Tudi kulturna skupnost bo morala dalje pomagati pri organizaciji in denarnem ovrednotenju dela in prizadevanju v pihalnem orkestru, saj ustno izročilo, zapisi in notni arhiv orkestra jasno pričajo, da smo bogati dediči  sto sedemdeset-letne tradicije piranskega orkestra.

 

Organizatorji spletnega dogodka »Godba se vrača domov« so: Mediadom Pyrhani, Zveza kulturnih društev Piran,  Javni sklad za  kulturne dejavnosti Območna izpostava Piran ter Kulturno društvo Pihalni orkester Piran.  Projekt je omogočila Občina Piran.

Podrobne informacije o projektu so dostopne na uradni spletni strani organizatorja www.mediadom-piran.si ter na socialnih omrežjih Mediadom Piran.