Mikroskopski delci plastike oziroma mikroplastika, se ločujejo od vsakodnevnih predmetov in končajo tam, kjer ne bi smelo biti: v vodi, zemlji pa celo v hrani, ki jo zaužijemo. Kljub temu, da že uporabljamo steklenice ali kovinske posode namesto plastičnih ima veliko ljudi še vedno omare polne plastičnih posod za shranjevanje ostankov hrane ali pripravo obrokov.
Je shranjevanje hrane v plastiki škodljivo?
Čeprav plastiko uporabljamo vsak dan, novejše raziskave kažejo, da tudi posode za večkratno uporabo sproščajo mikroplastiko – zlasti kadar vanje shranjujemo toplo, kislo ali mastno hrano. Poleg mikroplastike pa se iz plastičnih posod lahko sproščajo tudi kemični dodatki, ki dodatno zmanjšujejo kakovost hrane.
Katero hrano bi morali prenehati shranjevati v plastiki?
Nekatera živila še posebej močno reagirajo s plastiko, kar povečuje tveganje za kontaminacijo z mikroplastiko.
- Kisla hrana: kot so paradižnikove omake, citrusi ali vložena zelenjava, ki imajo kemično sestavo, ki lahko povzroči sproščanje škodljivih snovi iz plastike.
- Mastna hrana: kot so ocvrti obroki, ki lahko vpijajo plastične dodatke, ki se topijo iz posode.
- Topla hrana: saj pospešuje sproščanje mikroplastike. Zato je priporočljivo, da se obroki pred shranjevanjem najprej ohladijo in šele nato spravijo v posode iz toplotno odpornejših materialov, kot sta steklo ali nerjaveče jeklo.
Za boljše zdravje in manj izpostavljenosti mikroplastiki je pametno omejiti uporabo plastike pri shranjevanju hrane še posebej, ko gre za tople, mastne ali kisle jedi.