Plavalec Peter John Steven uživa kot novopečeni Koprčan

»V svojem življenju sem živel  v različnih delih sveta od  Medvod, Amerike do Nemčije, vendar sem  neznansko vesel, da sem se pred štirimi meseci preselil na slovensko obalo. V Kopru mi je vse neznansko všeč, od prekrasnega mesta do prijaznih in odprtih ljudi,« veselo pove 28-letni plavalec Peter John Stevens, ki je nedavno na svetovnem prvenstvu v plavanju v Fukuoki na Japonskem dosegel izvrsten rezultat (po šele treh mesecih treningov z novim trenerjem Davidom Rummolo po petih letih osebni rekord) in se bo potegoval za olimpijsko normo za Pariz naslednje leto.

Deli novico s tvojimi prijatelji

Postavni Peter, ki je po mami Slovenec, po očetu pa Anglež, od tu tudi njegov angleški priimek, je bil dolga leta član kranjskega Triglava, kjer so se kalili številni slovenski plavalni asi. V bazenu si je nekdanji mladinski svetovni prvak po končani ekonomski gimnaziji v Kranju priplaval tudi štipendijo za šolanje in treninge v Ameriki. Na tista leta ima nepozabne spomine, saj so ga na univerzi Tennessee zelo lepo sprejeli in  spletel  je prijateljstva za vse življenje, on pa se jim je »oddolžil« tudi s tem, da je v zgodovini NCAA tekmovanj dosegel najboljši rezultat pri prsni predaji v štafeti 4 x 50 jardov. Ker od malega govori angleško, seveda tudi ni imel težav z jezikom.

Po uspehu čez lužo se je vrnil domov

»Amerika mi je dala veliko. Ne samo znanje, obrusila me je  kot človeka in športnika,  tam sem tudi spoznal svojo ženo Sheridan Allen, ki je  prišla na isto univerzo študirat in igrat softball. Po petih letih razmerja sva se konec junija najprej poročila na Bledu, nedavno pa še v Izoli. Na poroko pa so prišli najini sorodniki in prijatelji z vsega sveta,« pripoveduje vrhunski športnik, ki je s svojo izvoljenko nekaj let živel, delal in treniral v Nemčiji. Tam sta bila zadovoljna in srečna, a ko so se stvari tako spremenile, da tam ni mogel več trenirati in delati, sta se s Sheridan vrnila v Slovenijo. »Stivi«, kot ga kličejo prijatelji, je točno vedel, česa si želi in kako mora trenirati, če želi še naprej dosegati uspehe. Tako je našel trenerja Davida Rummola (bivšega plavalca, ki je na olimpijskih igrah leta 2000 v Sydneyju dosegel tretje mesto v disciplini 200 metrov prsno in bil evropski prvak v isti disciplini 2001) iz Neaplja, ki v Trstu svoje znanje in izkušnje prenaša mladim plavalcem. Hitro sta se ujela tako po človeški kot strokovni plati in se dogovorila za sodelovanje. To pa je pomenilo tudi novo selitev. »Kar nekaj časa sva s Sheridan iskala stanovanje na obali. Najprej nama je na pomoč priskočila mamina sestrična iz Portoroža, nato pa mi je uspelo najti stanovanje pri gospodu Vojku v Žusterni, ki je že kmalu postal moj drugi oče,« veselo razlaga Peter, ki si je v poletnih mesecih po letih trdega dela vzel »malo« prosto. To pomeni, da vsak dan odplava »samo« dva kilometra, da ostane v stiku z gibanjem in vodo. Trenirat hodi v Trst, kjer pravi, da so krasne razmere za delo. Iz Žusterne do sosednjega Trsta pa tudi ni daleč. Jeseni, ko bo znova šlo zares, pa bodo njegovi treningi veliko bolj naporni. Običajno to pomeni treninge vsaj dvakrat dnevno, tako v vodi kot v fitnessu. Mladenič je po nedavnem uspehu na Japonskem več kot motiviran za delo in napredek. V tistih redkih prostih urah pa z ženo rada uživata v obalnih lepotah. Kot Američanki se  ji zdijo obalna mesteca prekrasna, pa tudi druženje z drugimi plavalnimi kolegi, denimo Matjažem Markičem, ki je bil odličen Petrov predhodnik in ima danes v Kopru svojo plavalno šolo.