VIDEO: Pogovor z županoma Kopra in Pirana ter podžupanjo Ankarana o tem, zakaj nismo dobili EPK

Deli novico s tvojimi prijatelji

V spletnem decembrskem pogovoru, ki je potekal v živo preko youtube kanala smo gostili župana Pirana, koprskega župana in podžupanjo iz Ankarana. Glavna tema pogovora je bila neizbira Pirana in ostalih istrskih mest za prestolnico kulture 2025. Laskavi naziv je namreč pripadel Novi Gorici.

 

Đenio Zadkovič, Aleš Bržan in Barbara Švagelj so se strinjali, da je bila narejena velika škoda s pismom direktorjev kulturnih zavodov, ki so na dan občinske seje v Piranu, kjer bi morali potrjevati strategijo h kandidaturi, posredovali v javnost pismo, kjer so izrazili nestrinjanje s strategijo z obrazložitvijo, da pri njej niso sodelovali. Že takrat je koprski župan Bržan izrazil začudenje nad zapisanim, saj se ni strinjal s trditvami v pismu. Kakorkoli, pa najsi bo zaradi pisma ali ne, piranski občinski svet ni potrdil strategije.

 

»Komisija za izbor mesta za prestolnico kulture je seveda upoštevala tudi strategijo, ki pa je mi nismo imeli«, je poudaril Zadkovič. S tem se je strinjala tudi Barbara Švegelj, ki je povedala, da program je bil dober, vendar strategije pa ni bilo.

 

Bržan je govoril o pomenu EPK in o škodi, ki je nastala, ker tega nismo dobili. Prepričan pa je, da se bodo nekateri dobri projekti nadaljevali: »Začeli smo neko pot in mi gremo naprej«.

 

Zadkovič je povedal, da ne more razumeti svojih občinskih svetnikov, ki so po njegovem mnenju glasovali proti mestu: »To je katastrofa, očitno so mnenja, da mi ne rabimo 10 miljonov evrov od države.«