Pokukajmo v kuhinjo znanih obrazov

Deli novico s tvojimi prijatelji

Obala, morje, sonce in Tulio Furlanič! To so sestavine za prekrasen dan, ki ga le redki doživijo. Če vsemu dodamo še ščepec soli, pa to postane zgodba za naslovnico.

 

Tokrat bomo z velikim veseljem pokukali v kuhinjo znanega primorskega glasbenika Tulia Furlaniča, ki nas s petjem razvaja že dobrih pet desetletij. Kaj hitro smo ga spoznali kot odličnega bobnarja in pevca, ki je svojo umetniško žilico pilil v skupinah Kameleoni, Faraoni in Halo.

 width=Kljub predanosti glasbi, je skozi leta našel čas še za eno ljubezen – hrano. Njegova največja strast so istrske jedi, s katerimi razvaja svoje najbližje.  Leta 2016 je zavihal rokave in se podal v oddajo MasterChef Slovenija, novim izzivom naproti, kjer smo občutili njegovo preprosto kuharijo.

Kot pravi sam, mu je v prvi vrsti pomemben okus, šele nato izgled. Ko pa se krožnik vrne nazaj povsem prazen, ve, da je zadel v srce pokuševalca.

Z menoj je z veseljem delil recept pašte z daterini. Gre za fantastično jed, ki je lahka, poletna, predvsem pa nasitna. Jed, ki jo bomo vsi zlahka prebavili. Ne bo nam padla na želodec, sploh pa nam bo pustila še veliko energije, ki jo bomo porabili za naše ostale dejavnosti.

SESTAVINE:

–       Pločevinka daterinov (vrsta paradižnikov),

–       rdeča čebula,

–       4 -5 strokov česna,

–       malo bazilike, soli, popra ai peperončina,

–       malvazija,

–       olivno olje,

–       maslo in

–       testenine.

 

POSTOPEK:

Najprej zavremo vodo, ji dodamo ščepec soli in vanjo stresemo testenine.  Kuhamo jih na zmernem ognju toliko časa, kot piše na embalaži, oziroma toliko časa, da postanejo »al dente«.

Tako čebulo kot česen nasekljamo na drobno, ju stresemo v ponev in dušimo na olju, dokler čebula ne zastekleni. Nato dodamo daterine, baziliko, sol, poper ali peperončino (za tiste, ki imate radi pekočo hrano). Dušimo še toliko časa, da se daterini omehčajo in spustijo svoj sok. V pločevinko, v kateri so bili daterini, vlijemo nekaj vode, jo pretresemo in dodamo v omako.  Tulio priporoča, da namesto omenjene vode, v omako zlijemo malce malvazije in pokuhamo par minut. Na koncu zmečkamo daterine, dodamo košček masla in omako zlijemo v pašto, ki smo jo prej precedili. Pa dober tek!

Klara Beltram