Pokukajmo v kuhinjo znanih obrazov – Gedore

Deli novico s tvojimi prijatelji

Prišla je pomlad, z njo pa veliko veselja in druženja. Veliko petja, zabav in plesa (če že ne na koncertih, pa vsaj doma). In prav s temi besedami bi lahko opisala našo obalno glasbeno skupino Gedore.

 

»Neustavljivi smo. Veliko se družimo, ustvarjamo in razmišljamo, kaj bi še lahko novega naredili. Kje bi se lahko še izpopolnili? Kaj lahko še vse ponudimo ljudem? Delujemo že od srednješolskih let in smo res zelo povezani.« Tako se prične najin pogovor s Tomažem Boškinom.

 width=

Skupina Gedore svojo glasbeno kilometrino pridobiva predvsem pri nas, na primorsko krojenih zabavljaških šovih. »Svoj domicil imamo v Kopru in njegovi okolici. Šest nas je: jaz, Tomaž Boškin (vokal, harmonika, klaviature, pozavna), Mitja Bobič (klaviature, trobenta, vokal), Marko Hrvatin (kitara), Marko Toškan (bobni, vokal), Simon Markežič (bas kitara) in Jan Baruca (kitara in vokal), ki v zasedbi skrbi tudi za miks in produkcijo skladb.«

Trenutna največja želja jim je stopiti na oder, se pevsko razgaliti in dvigniti vse na noge. »Do takrat pa bomo še naprej pridno vadili in snemali v Vanganelu, nedaleč stran od gostilne, znane po ombolih v testu. Velikokrat se zatečemo tja in v imenu vseh lahko priznam, da je to tudi ena izmed naših najljubših jedi. Obstajajo pa seveda različni »omboli«. Ni nujno, da je v njem ombolo – lahko ga zamenjamo s piščancem ali pa ga jemo celo brez mesa.«

 width=

Radi ga jedo, radi ga pa tudi pripravijo doma. Prav tako je nastal Tomažev recept »Ombolo alla Gedore«.

Sestavine za 4 osebe:

  • 500 g moke (bele),
  • 1 vrečka suhega kvasa,
  • 2 žlički soli,
  • 1 dl olivnega olja,
  • 1,5 dl mlačnega mleka,
  • 2 dl vode,
  • 4 zrezki ombola in
  • zelenjava/sir/smetana.

 width=

Postopek:

V posodo presejemo moko in ji primešamo kvas ter sol. Prilijemo vodo, mleko in olje, nato vse skupaj pet minut z mikserjem (ali na roke) mešamo na najvišji hitrosti. Ko je testo zgneteno, posodo pokrijemo in pustimo, da testo vzhaja toliko časa, da naraste na dvojno količino.

Vzhajano testo z rokami na hitro pregnetemo in ga položimo na pekač, posut z malo ostre moke. Pustimo, da še enkrat vzhaja.

Medtem posolimo ombolo in ga malo popečemo na olju.

Ko je vse pripravljeno, pride na vrsto oblikovanje ombola v testu. Vzamemo pest testa in ga razvaljamo na tanko plast. Na sredino položimo ombolo in nanj položimo sestavine po želji – od paradižnika, sira, koruze, smetane … Vse, kar se nam zdi, da bi lahko spadalo zraven.

Na koncu iz vsake strani prekrijemo ombolo s testom, da zgleda kot žepek. Premažemo ga z olivnim oljem in postavimo v pečico za pol ure na 200 stopinj.

Lahko ga postrežemo ob sirovi, tartufovi ali gobovi omaki. Zraven se odlično poda tudi deci malvazije.

 width=

Pa dober tek!

Meni se že cedijo sline, kaj pa vam?

 

Klara Beltram