Pokukajmo v kuhinjo znanih obrazov: Rok Krivičič

Deli novico s tvojimi prijatelji

Glede na vse dokaj neprijetne novice o morebitnem novem valu covida-19, ki jih konstantno videvamo po televiziji, sem se odločila, da bom v tokratni številki pokukala v kuhinjo koprskega komika Roka Krivičiča.

 

Zakaj? Zato, da se malo nasmejimo, da damo tudi mladim komikom besedo v časopisu in da si konec koncev pripravimo novo zanimivo jed.

 

Rok Krivičič prihaja iz Semedele. »Zahodne Semedele. Za tiste, ki me boljše poznajo, sem znan kot Gallo (ne me spraševati, zakaj), za ostale pa “tisti, ki ni bil ravno ful smešen, ampak se ga je še dalo nekako poslušati”. Informatik v službi, komik v prostem času, posledično ni časa za drugo.«

 

Rok se je s komedijo pričel ukvarjati povsem naključno, po obisku nekaj delavnic, kjer so vse navzoče dobesedno vrgli na oder. »To je bilo že davnega leta 2012. Od takrat sem se povzpel že na marsikateri oder, na nekaterih sem celo padel.«

 

Sama sem ga imela priložnost poslušati v koprskem CMK-ju, kjer je, kot pravi sam, že stalna stranka. Če nam covid-19 ne bo preprečil dogodkov, ga bomo jeseni zagotovo ponovno videli na tem odru.

 

Rok rad kuha, še rajšI pa jè (kar potrdi dejstvo na koncu recepta) in tokrat mi je zaupal eno izmed svojih najljubših jedi.

 width=Kruhovi cmoki v sirovi omaki s piščancem

Sestavine za 2 osebi:

– 3 žemljice,

– 1⁄2 kg moke (za vsak slučaj),

– malo peteršilja,

– 400 g piščančjega mesa brez kosti (npr.

piščančja prsa),

– 2 – 3 jajca,

– sladka smetana,

– parmezan,

– vegeta (če je domača, toliko boljše), – 1 dcl belega vina,

– 2 dcl mleka,

– sol in

– olje.

 

Postopek:

Kruhove cmoke praviloma pripravimo iz starega kruha. V tem primeru stare žemljice le narežemo na majhne koščke (ali pa uporabimo mikser). Če so pa žemljice sveže, jih ravno tako narežemo na koščke in malce popečemo na ponvi (po želji dodamo olje).

 

V drugi posodi segrejemo mleko in še mlačnemu postopoma dodajamo koščke kruha (stare ali popečene). Vse skupaj dobro premešamo, dodamo dve jajci, ščepec soli, peteršilj in počasi še moko. Slednjo dodamo po potrebi. Če se masa ne prime, dodamo še eno jajce. Iz nastale mase oblikujemo kruhove kroglice oz. cmoke.

 width=V globok lonec natočimo vodo, jo posolimo in postavimo na štedilnik. Ko voda zavre, vanjo položimo pripravljene kruhove cmoke, jih kuhamo dokler ne priplavajo na površje in jih odvzamemo iz lonca (tako kot pri njokih).

 

Medtem, ko čakamo na cmoke, piščančje meso narežemo na majhne koščke in ga postavimo na ponev, kamor smo prej dodali malo olja. Dodamo mu začimbe (vegeto) po okusu in pečemo dokler ne porjavi. Takrat ga zalijemo z belim vinom (da dobi značilen okus), ko slednje izhlapi, dodamo še sladko smetano, malce pokuhamo in naribamo parmezan.

Na krožnik postrežemo kruhove cmoke, jih zalijemo z omako in ob strani dodamo koščke piščanca.

 

Verjeli ali ne, Rok je po končanem kuhanju v trenutku vse pojedel in pozabil fotografirati končni krožnik. Sedaj nam res ne preostane drugega, kot zavihati rokave in iti v akcijo!

Klara Beltram