Pokukajmo v kuhinjo znanih obrazov: Sara Rutar

Deli novico s tvojimi prijatelji

Čas je za pico!

 

V zadnjih mesecih je vse več picopekov, vse več nas zaviha rokave in se poda v

raziskovanje testa. Pica, ki je nekoč veljala za hrano revnih, je sčasoma pridobila tako na kakovosti kot na identiteti. Hitro je postala hrana sveta in nam zlezla pod kožo.

V zadnjem času veliko spremljam recepte mojstrov pic, iz katerih skušam izluščiti trike, ki mi doma omogočajo pripravo pice, kot jo znajo speči le v najboljših picerijah.

 

Med takšne mojstre štejem tudi našo simpatično Primorko Saro Rutar, zmagovalko oddaje Masterchef Slovenija 2017. Sara je neustavljiva kuharica, polna znanja, zanimivih idej in kreativnih receptov, ki jih vsakodnevno, preko vseh svojih družbenih omrežij, deli z nami.

Pred kratkim sem zasledila njen recept pice, ki me je dejansko »vrgel na rit«. Sara mi ga je z veseljem zaupala in sedaj ga delim z vami. Dobro ga preberite, naredite točno tako, kot je zapisano in rezultat bo neverjeten! Obljubim.

 width=

RECEPT ZA PICO

SESTAVINE ZA PRVI DAN (PRIPRAVA BIGE) :

– 700g moke tip 0,0 (Sara priporoča uporabo Petre ali Coste, ki sta zelo primerni za pico),

– 350g vode,

– 50g droži (puhasto vzhajane) ali 5g suhega oz. svežega kvasa.

 

POSTOPEK:

Vse sestavine na hitro pregnetemo (ne več kot 3 minute), da se sprimejo. Nastalo testo (bigo) položimo v plastično posodo, ga pokrijemo s folijo in ga nekajkrat preluknjamo, da bo naša biga lahko dihala. Posodo spravimo v prostor s prbl. 15 stopinjami in pustimo vzhajati 19 do 20 ur.

 

SESTAVINE ZA DRUGI DAN (PRIPRAVA PICE):

– 350g moke,

– 320g hladne vode, – 10g sladkorja,

– 25g soli.

* Če smo prejšnji dan uporabili droži, jih ne dodajamo več. Če pa smo uporabili kvas, dodamo še 2 g suhega kvasa oz. 5 g svežega kvasa.

* 20g oljčnega olja pa dodamo le v primeru, če pečemo pico v navadni pečici.

 

POSTOPEK:

V majhni količini vode raztopimo kvas in mu dodamo sladkor. Moko in preostalo vodo postopoma, na pet minut, vmešamo v testo in ga vlečemo od zunaj navznoter. Postopek ponavljamo, dokler nam ne zmanjka moke, nekaj vode pa damo na stran, da na koncu v njej raztopimo sol in jo dodamo k testu. Oljčno olje dodamo čisto na koncu.

 

Postopek gnetenja in prepogibanja testa je dolgotrajen, traja približno 30 do 35 minut, vendar je rezultat res božanski! Po gnetenju oblikujemo za pest velike kroglice in jih damo vzhajati v pokrito posodo še za štiri ure. Nato jih raztegnemo v poljubno obliko, obložimo in spečemo.

TRIKI za peko pice v domači pečici:

  1. Pečico segrejemo na maksimalno temperaturo vsaj 1 uro pred peko.
  2. Če nimamo kamna/šamotne opeke za peko, damo v pečico pladenj (na katerem bomo pekli pico), da se segreje skupaj s pečico.
  3. Pladenj naj bo tik pod žarom oz. na najnižji rešetki!
  4. Ko je pečica segreta in se peka začne, priklopimo žar funkcijo in pečemo od štiri do šest minut, odvisno od temperature pečice. Na tak način bomo dosegli podoben rezultat kot pri peki pice pri višji temperaturi.

 width=

Sedaj pa zavihajmo rokave, nadenimo si predpasnik, pomokajmo si roke in pojdimo v akcijo!

Pa dober tek.

 

Klara Beltram