Zdrava živila, polna vitaminov in mineralov, ki imajo manj kot 100 kalorij. Poletje je pravi čas, da izpopolnimo postavo, pa tudi da okrepimo imunski sistem in pripravimo telo na boj proti virusom in bakterijam. Ta zdrava hrana z veliko vlakninami nam bo zagotovila vsa hranila in uredila prebavo.
Breskve
Srednje velika breskev ima približno 70 kalorij, veliko vitamina C, ki krepi imunski sistem in ima protivnetne lastnosti. Zaradi veliko vlaknin je breskev odličen prigrizek, z nekaj orehi pa visokokakovosten obrok, poln beljakovin.
Lubenica
Poletja si ni mogoče predstavljati brez rdeče, sladke in sočne lubenice. Ena skodelica ima približno 60 kalorij in več kot 90 odstotkov vode. Bogata je s kalijem, ki pomaga telesu, da se znebi odvečnega natrija, podpira odstranjevanje odvečne vode in vodi do znižanja krvnega tlaka. Lubenica vsebuje tudi likopen, rastlinsko spojino, ki ima protivnetne lastnosti. Pozorni moramo biti le na količino, saj lubenica vsebuje tudi veliko sladkorja.
Listnata zelena zelenjava
Skodelica surove špinače vsebuje približno 60 kalorij. Listnata zelenjava, kot so špinača, ohrovt in blitva, je bogata z vitaminom K, ki je bistvenega pomena za zdravje kosti in srca. Vsebuje malo kalorij in veliko vitamina C ter antioksidantov.
Kumare
Kumare so, tako kot lubenica, bogate z vodo in elektroliti, magnezijem, kalcijem in fosforjem. Skodelica surovih kumar z lupino ima le približno 32 kalorij. Lahko so okusna solata z malo oljčnim olja in limoninega soka, z nekim nizkokaloričnim sirom pa lahko tudi obrok.
Paradižnik
Skodelica surovega paradižnika ima približno 44 kalorij. Menijo, da ščiti pred rakom, uravnava krvni tlak in znižuje glukozo, zato ga priporočajo tudi bolnikom s sladkorno boleznijo. Karotenoidi, lutein in likopen ščitijo oči pred poškodbami, ki jih povzroča svetloba. Študije so povezale redno uživanje paradižnika z manjšim tveganjem za raka prostate.
Bučke
Bučke so še en nepogrešljiv del poletne kuhinje in zdrava hrana z le 38 kalorijami (ena skodelica). So lahka hrana z veliko vode, vitamina C in folata. Vendar strokovnjaki opozarjajo, da lahko ta izjemno zdrava živila včasih vsebujejo pesticide, zato jih je treba pred uporabo dobro oprati in olupiti.