Ena izmed priljubljenih poletnih jedi so bile patatine (mlad krompir) in peperonata. Glavna sestavina so seveda paprike (ime izvira iz italijanske besede za papriko) in ostala zelenjava. Peperonato lahko uporabimo kot prilogo, omako zraven testenin ali njokov ali pa jo postrežemo kot namaz zraven bruskete.
Sestavine za 2 osebi:
– čebula,
– rdeča paprika,
– rumena paprika,
– zelena paprika,
– bučka,
– melancan oziroma jajčevec,
– zrel paradižnik,
– začimbe (sol, poper, bazilika).
Postopek
V pravi istrski kuhinji ne sme manjkati domačega olivnega olja, na katerem popražimo čebulo. Dodamo na koščke narezane in oprane paprike, melancan, vse skupaj popražimo in zalijemo z vodo. Še nekaj časa dušimo, nato pa dodamo narezane bučke. Začinimo po želji (sol, poper). Pred koncem dodamo še olupljen in narezan paradižnik (nekateri peperonato pripravijo brez paradižnika) in počakamo, da se jed zgosti oziroma da se voda pokuha. Peperonata je pripravljena, postrežemo pa jo lahko hladno ali toplo.
Če boste recepte preizkusili tudi v praksi, mi lahko fotografije in odzive pošljete na elektronski naslov
manca.hribovsek@obalaplus.si ali na FB profil OBALAplus.