Poletni hit bo spet Grčija

Kako in kam bomo potovali letos poleti in kaj od letošnje poletne turistične sezone lahko pričakuje slovenski turizem.

Deli novico s tvojimi prijatelji

Kako in kam bomo potovali letos poleti in kaj od letošnje poletne turistične sezone lahko pričakuje slovenski turizem.

Svetovni trendi kažejo, da bo turistični sektor na račun sproščanja ukrepov  in umiritev razmer povezanih z epidemijo koronavirusa naposled znova oživel. Američani naj bi za poletna potovanja v primerjavi z lanskim letom porabili celo do 600 odstotkov več, kot kaže pa si bo tudi sicer veliko ljudi, ki zadnje dve leti ni moglo potovati oziroma so svoja potovanja prilagajali kovid ukrepom, letos končno dalo duška. Na turistični agenciji Palma ugotavljajo, da letošnjo poletno sezono, ki je pred vrati, lahko primerjajo s »predkovidnim« letom 2019. »Naši gostje so več kot očitno željni potovanj, tudi v oddaljene kraje. Že za prvomajske počitnice smo potovali v Mehiko, meseca junija pa se odpravljamo v Peru. Zato smo veseli, da se vračajo tudi svetovna potovanja«, pojasnjujejo. Po njihovih besedah trend za letošnje poletje kaže, da smo se vrnili v neko t.i. »normalizacijo«. »Opažamo, da so potniki komaj čakali, da se zadeve »znormalizirajo« in da si privoščijo počitnice oziroma potovanje«, dodajajo. Podobno odgovarjajo tudi v turistični agenciji Kompas: »Ugotavljamo, da se po dveletnem »nepotovanju« zaradi pandemije in s sproščanjem ukrepov čuti, da si ljudje želijo sprostiti, zamenjati okolje, odpotovati na krajše ali daljše potovanje, ne samo v času poletnih počitnic, ki se jim sicer Slovenci ne želimo odpovedati (morda si jih zaradi cenovne občutljivosti le nekoliko skrajšamo).«

Kam bomo potovali?

V Kompasu pravijo, da najljubše destinacije Slovencev ostajajo tradicionalno Jadran ter grški otoki in Turčija kot izjemna destinacija »all inclusive« počitnic. Turčija je po njihovih besedah namenjena predvsem družinam. »Turistični resorti postajajo že mesta v malem, z bogato animacijo, raznovrstnimi aktivnostmi na plaži in celovito storitvijo v hotelih predstavljajo destinacijo, kjer vsak družinski član najde nekaj zase«, pojasnjujejo.

»Želimo pa izpostaviti tudi Slovenijo, ki je bila v zadnjih dveh letih med slovenskimi potniki odkrita na novo. Je vse bolj prepoznavna kot aktivna, zelena, dežela, polna doživetij«, pravijo. Da bo tudi letošnji poletni hit Grčija potrjujejo tudi na turistični agenciji Palma: »S posebnimi letali poletimo iz Ljubljane na kar 10 grških otokov. Med Slovenci je že vrsto let najbolj priljubljen Zakintos, med romantičnimi pari je med bolj priljubljeni Santorini, za družine pa Rodos in Kos. Naša letošnja novost pa je tudi posebno letalo na Chanio – Kreta, kamor smo prej leteli samo na Heraklion«, sicer pa so na vrhu priljubljenosti med Slovenci po njihovih besedah še Turčija, Španija, Egipt, Hrvaška in Črna gora. »V poletnem času so priljubljena tudi sveža poletna potovanja – najbolj priljubljene so: Islandija, Skandinavija, Irska, Škotska in Baltske dežele, ekskluzivno pa tudi Ferski otoki«, dodajajo v Palmi.  Sicer pa se veliko njihovih gostov med poletjem odloči obiskati tudi priljubljene evropske prestolnice, kot so Pariz, London, Berlin in Lizbona. Baltske države, Legoland na Danskem, Islandija, Škotska in Irska pa so prav tako priljubljene destinacije po podatkih Kompasa. Od bolj oddaljenih destinacij so po njihovem v ospredju Dubaj, Maroko, Kuba in ZDA, med grškimi otoki pa sta po podatkih Kompasa, kot običajno, na prvem mestu Kreta in Rodos.

Ne splača se čakati na last minute

Turistične agencije poudarjajo, da bo letošnja poletna sezona specifična. »Predvidevamo, da se bodo cene v mesecu juliju in avgustu, povišale. Enako je bilo tudi v pretekli sezoni.  Zato vsekakor odsvetujemo čakanje z rezervacijo do zadnjega trenutka in apeliramo na vse, da svoj poletni dopust rezervirajo čim prej. Odsvetujemo čakanje na zadnji hip, ki se v tem letu zagotovo ne bo obrestovalo«, svarijo. Zagotovo je za Slovence prednost, da na mediteranske destinacije lahko poletijo s posebnimi letali iz Ljubljane. »Najugodnejše počitnice so v Grčiji, posebno ugodne ponudbe imamo na odhodih v mesecu juniju, ko je v Grčiji že poletje, a cene še niso tako visoke kot v glavni sezoni«, poudarjajo v turistični agenciji Kompas.

Turisti stavijo na trajnost in butičnost

Pandemija koronavirusa je tudi po besedah Slovenske turistične organizacije (STO) spremenila potovalne navade ljudi. Turisti stavijo na trajnost in butičnost. Namesto velikih hotelskih kompleksov in masovnih destinacij se odločajo za glampinge, kmečke turizme in manjše hotelske nastanitve. »Slovenija kot trajnostna, zelena in varna destinacija za nemasovni turizem odlično ustreza svetovnim trendom«, pravijo na STO. Po njihovih besedah bo za slovenski turizem tudi letos pomembno vlogo odigral domači gost, ob njem pa tudi gostje iz bližnjih držav, kot so Avstrija, Nemčija, Italija in Hrvaška.

In kako bodo po njihovem na letošnjo sezono vplivale vse višje cene energentov? »Zagotovo bodo čedalje višje cene energentov vplivale tudi na turizem, a predvidevamo, da se bodo ljudje odločali za manjše število dopustov za dlje časa. Prav nasprotno od tega, čemur smo bili priča v zadnjih letih«, sklepajo na STO. Na slovenski turizem bo prav tako vplivala vojna v Ukrajini, tako na ruske kot ukrajinske goste lahko vsaj za nekaj časa preprosto pozabimo. »Aktivnosti na teh dveh trgih smo zato prilagodili na bližnje trge«, še pravijo na STO, ki na področju turizma izpostavlja še velik pomen in potencial digitalizacije.

 

Andreja Čmaj Fakin