POLETNI RECEPT, KI DIŠI PO MORJU: Pašta z vongolami na belo

Poletje je čas, ko si želimo enostavnih, lahkih in svežih obrokov. Dolgi dnevi, visoke temperature in sproščeno vzdušje kar vabijo k pripravi jedi, ki ne zahtevajo veliko časa, a vseeno navdušijo z okusom. Ena takih klasik je tudi pašta s školjkami na belo – jed, ki jo pogosto srečamo v primorskih kuhinjah in na poletnih dopustih ob morju.

Deli novico s tvojimi prijatelji

Gre za recept, ki je preprost za pripravo, a s pravo izbiro sestavin – sveže školjke, oljčno olje, česen in malo belega vina – ponuja poln okus morja. Takšna jed je idealna tako za hitro kosilo kot za sproščeno večerjo s kozarcem vina, ko si zaželimo nečesa lahkega, a posebnega.

V nadaljevanju sledi recept, ki ga zlahka pripraviš doma, tudi če nisi na obali. V njem ni zapletenih korakov ali eksotičnih sestavin – le dobra osnovna živila, ki skupaj ustvarijo res okusen poletni krožnik.

Sestavine za 2 osebi:

– 300 g svežih školjk (npr. klapavic ali vongol)

– 180 g pašte

– 2–3 stroke česna

– 1 majhna čebula

– 1 dl belega vina

– peteršilj

– oljčno olje

– sol, poper

– limonin sok

Priprava:

Školjke temeljito operi in odstrani morebitne nitke. Odprte školjke pred kuhanjem zavrzi.

V osoljeni vodi skuhaj pašto (ker smo blizu italijanske meje, bodite pozorni, da bo pašta skuhana »al dente«). Ko je kuhana, prihrani nekaj vode, v kateri se je pašta kuhala.

V večji ponvi segrej 3–4 žlice oljčnega olja. Dodaj nasekljan česen in drobno narezano čebulo ter na hitro popraži, da zadiši – pazi, da se ne zažge! V ponev stresi školjke in jih zalij z belim vinom. Pokrij s pokrovko in kuhaj 5–7 minut, dokler se vse školjke ne odprejo. Tiste, ki ostanejo zaprte, zavrzi. K školjkam dodaj kuhano pašto, nekaj vode, v kateri se je pašta kuhala, in ščepec popra. Premešaj in kuhaj še 1–2 minuti, da se vse poveže v omako. Jed posuj s sesekljanim peteršiljem in po okusu dodaj nekaj kapljic limoninega soka. Postrezi takoj, s kozarcem ohlajenega belega vina.

Če imaš srečo in dobiš sveže školjke ali jih kupiš pri lokalnem ribiču, jih pred kuhanjem pusti v morski vodi vsaj eno uro – da spustijo pesek.

Manca.hribovsek@obalaplus.si je pravi naslov za vse fotografije vaših kuhinjskih mojstrovin, ki jih že nestrpno pričakujem. Dober tek!