Policist iz Pirana prejel medaljo za hrabrost in požrtvovalnost

Medalje policije za požrtvovalnost in medalje policije za hrabrost je prejemnikom na današnjem slovesnem sprejemu na Policijski akademiji v Tacnu podelil vršilec dolžnosti generalnega direktorja policije mag. Boštjan Lindav, skupaj z ministrico za javno upravo v funkciji ministrice za notranje zadeve Sanjo Ajanović Hovnik. Podeljenih je bilo 77 medalj, med nagrajenci pa je bil tudi policist Benjamin Franca iz Pirana.

Deli novico s tvojimi prijatelji

10. julija 2022 ponoči je bila v bližini gostinskega lokala v Portorožu z nožem napadena oseba. Tja je prva prispela patrulja, v kateri je bil tudi policist kriminalist Denis Tomšič, sicer zaposlen na Policijski postaji Ilirska Bistrica. Kolegom je po radijski zvezi sporočil, da poškodovani moški hudo krvavi.

Na kraj sta zato pohiteli še dve patrulji Policijske postaje Piran. Ko je policist Benjamin Franca slišal obvestilo kolega, si je že med vožnjo pripravil povoje in izotermno reševalno folijo, saj je predvideval, da bo ranjena oseba zaradi velike izgube krvi najverjetneje padla v šok. Ko sta patrulji prispeli na kraj, je zabodeni moški ležal na tleh, Tomšič pa je pritiskal na rano, da bi ustavil krvavitev. Poleg je bil tudi občan, ki je prvi pomagal poškodovanemu, in sicer mu je roko povil s prvim povojem. Policist Franca je nad rano namestil urgentno prevezo in s tem uspešno zaustavil krvavitev. Preostali policisti so zavarovali kraj, da bi omogočili nemoteno oskrbo poškodovanca. Kmalu je prispela reševalna ekipa, ki je poškodovanega prevzela v nadaljnjo oskrbo. Policistom se je pozneje pisno zahvalil tudi zdravnik, doktor urgentne medicine. Opisani dogodek je ponovno osvetlil pomen dobrega poznavanja postopkov prve pomoči. Policist Benjamin Franca in policist kriminalist Denis Tomšič sta zaradi svojega hitrega, prisebnega in strokovnega ravnanja moškemu rešila življenje in sta med tokratnimi prejemniki medalje policije za požrtvovalnost.