Polnjene artičoke po istrsko

Artičoke vsebujejo sestavine, ki zelo dobro delujejo na organizem, predvsem na jetra, žolč in prebavo.

Deli novico s tvojimi prijatelji

Danes je prvi dan meteorološkega poletja in vremenoslovci za letos napovedujejo dolgo, vroče in suho poletje. Čakajo na temperature tudi do 35 stopinj Celzija in takrat bomo morali poskrbeti, da smo v senci, spijemo dovolj tekočine, ne smemo pa pozabiti tudi na hrano, ki mora biti lahka, sveža in hranljiva. Že marca se je začela druga sezona (prva traja od oktobra do decembra) okusnih 1,5 metrov visokih trajnic – artičok, ki traja vse do konca junija. Večina ljudi vložene artičoke uporablja predvsem pri pripravi pice, vendar njihova uporabnost ni omejena le na kulinariko, ampak jih uporabljajo tudi v zdravstvu in farmaciji. Artičoke gojijo po vsem svetu. Največja izvoznica je Italija, kjer jih letno pridelajo 400.000 ton, sledita Egipt in Španija. Pri nas pa jih največ pridelamo prav v Slovenski Istri. Moj tokratni sogovornik je bil Matjaž Sakelšek iz Svetega Petra, ki se je v svoji diplomski nalogi posvetil ravno artičoki: »Artičoke vsebujejo sestavine, ki zelo dobro delujejo na organizem, predvsem na jetra, žolč in prebavo. Prav tako pa znižujejo holesterol v telesu. Poznamo veliko sort artičok. Prav posebno sorto imamo v Strunjanu, t. i. strunjanska artičoka, ki avtohtonosti sicer še nima priznane. Na Fakulteti za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije Univerze na Primorskem pa so opravili genetsko analizo, ki je pokazala, da se strunjanska artičoka razlikuje od drugih sort artičok. Njene značilnosti so, da ima manjši plod, je vijolične barve in zelo okusna. V Strunjanu so artičokam, tako kot tudi kakiju, posvetili svoj praznik,« še dodaja Sakelšek. Danes bom z vami delila recept za polnjene artičoke po istrsko, ki me vrnejo v otroštvo, saj jih je zelo rada pripravljala moja nona.

Sestavine za 2 osebi:

 – 4 artičoke,

– 50 gramov drobtin,

– 100 gramov naribanega trdega sira,

– peteršilj,

– sol, poper,

– olivno olje.

 

Postopek:

Pri artičoki so užitni: mesnat spodnji del zunanjih listov, osrednji del (»srce«) in spodnji del koška. Artičoke najprej razpremo in jih dobro operemo, odrežemo konice. V posodo naribamo sir, dodamo nasekljan peteršilj in drobtine ter začinimo po okusu s soljo in poprom (nekateri dodajo še jajce, vendar ni nujno). Zmešano, da nastane enotna masa. Artičoke napolnimo z maso na tak način, da jo dodamo v vse liste in tudi na vrh. V večjo posodo dodamo malo olja in artičoke previdno zložimo vanjo tako, da se med kuhanjem ne prevrnejo. Zalijemo jih z vodo, ko zavre, jih kuhamo še prbl. eno uro oziroma dokler se ne zmehčajo. Nekateri jih pečejo tudi v pečici, vendar jih morate v tem primeru prej 20 minut kuhati in napolnjene peči še 20 minut v pečici ogreti na 220 stopinj.

 

Tako pripravljene artičoke so odlične za malico ali lahko večerjo. To je le eden izmed mnogih receptov, kako pripravimo artičoke. Lahko jih vmešate v omako, kuhate na sopari, pečete, vlagate, cvrete … Možnosti je nešteto, vi le izberite tisto, ki vam najbolj odgovarja.

 

Manca Hribovšek