Ena izmed najbolj priljubljenih istrskih jedi so fuži s pršutom in šparglji, ki združujejo bogat okus domačih testenin, slanost pršuta in rahlo grenkobo špargljev. Ta preprost, a izvrsten recept vas bo popeljal v srce istrske kulinarike.
Sestavine za 2 osebi:
– 200 g fužev
– 50 g pršuta
– 1 dcl smetane za kuhanje
– strok česna
– začimbe (sol in poper)
– oljčno olje
– nariban parmezan
Priprava:
V osoljeni vodi skuhajte fuže po navodilih na embalaži (če ste dovolj spretni, jih lahko pripravite tudi doma). Ko so skuhani, jih odcedite, nekaj vode, v katerih so se kuhali, pa prihranite. Medtem očistite šparglje: odlomite olesenele dele in jih narežite na poljubno velike koščke. V ponev vlijte 2 žlici oljčnega olja, ko se to segreje, dodajte na drobno nasekljan česen in na trakove narezan pršut. Na hitro popražite in dodajte šparglje. Vse skupaj pražite toliko časa, dokler se šparglji ne zmehčajo. V ponev prilijte smetano za kuhanje, začinite s soljo in poprom ter premešajte. Nasvet: če želite, da je omaka bolj kremasta, dodajte malo vode, v kateri so se kuhali fuži, in ste jo, ko ste jih odcedili, dali na stran. Naslednji korak je, da k omaki primešate fuže, da se vsi okusi prepojijo.
Postrezite toplo, posuto s parmezanom in kapljico oljčnega olja za istrski pridih.
Še nekaj zanimivih nasvetov, ki bodo vašo pomladno jed naredili še bolj okusno:
– Če imate možnost, uporabite divje šparglje, ki imajo bolj intenziven okus kot gojeni.
– Če želite lažjo različico omake, lahko namesto smetane uporabite maslo in malo jušne osnove.
– K jedi se odlično poda kozarec istrske malvazije, ki lepo dopolni okus pršuta in špargljev.
Vsekakor pa si lahko vsak recept, ki ga delim z vami, prilagodite tako, da bo ustrezal vašim željam in okusom. Tudi tokrat velja vabilo, da mi fotografije vaših jedi pošljete na manca.hribovsek@obalaplus.si. Dober tek!