Popoln recept za rižoto s panceto in gobami

Rižota je ena najbolj priljubljenih jedi – kremasta, aromatična in polnega okusa. Ključ do popolne rižote je pravilno kuhanje riža: zrna morajo ostati al dente, kar pomeni, da je zunanjost mehka, notranjost pa rahlo čvrsta pod zobmi.

Deli novico s tvojimi prijatelji

Tokrat pripravljamo rižoto, ki združuje slanost pancete, bogat okus gob in polnost parmezana. Jed, ki se odlično poda hladnejšim dnem in prazničnim večerom.

Sestavine: (za približno 4 osebe)

  • 300 g narezanih šampinjonov,

  • 200 g narezane pancete na kocke

  • 3 žlice olivnega olja

  • 3 žlice sesekljanega peteršilja

  • 10 g suhih jurčkov

  • 1 manjša drobno sesekljana čebula,

  • 60 g masla

  • 500 g arborio riža

  • 250 ml belega vina

  • 250 g naribanega parmezana (Parmigiano Reggiano)

  • Sol in poper po okusu

 

Priprava:

V globoki ponvi na olivnem olju na močnem ognju popražite gobe in panceto, dokler gobe ne rahlo porjavijo. Dodajte peteršilj, premešajte in odstavite na stran. V večjem loncu na polovici masla posteklenite sesekljano čebulo. Dodajte riž, premešajte in pražite približno minuto, da se zrna prevlečejo z maščobo. Vlijte belo vino in kuhajte toliko časa, da skoraj v celoti izpari. Nadaljujte s kuhanjem na srednji temperaturi. Kuhajte 18–22 minut, dokler riž ni kuhan na zob (al dente). Odstranite z ognja in vmešajte nariban parmezan ter preostanek masla. Mešajte, dokler rižota ni kremasta. Postrezite vroče.

Dober tek!