Popolna za zimske dni: Pastirska pita s piščancem

Kremna omaka, sočen piščanec in zlato rjav pire krompir ustvarjajo popolno kombinacijo okusov, ki spominja na domačo kuhinjo v njeni najboljši luči.

Deli novico s tvojimi prijatelji

Če iščete jed, ki je popolna za zimske dni, praktična in idealna za družinsko kosilo, je pastirska pita s piščancem zagotovo prava izbira.

Pastirska pita s piščancem – sestavine:

Za nadev:

500 g piščančjega mesa, narezanega na kocke
1 čebula, drobno sesekljana
2 stroka česna
2 korenčka, narezana na kocke
200 g graha
2 žlici masla ali olja
1 žlica moke
200 ml piščančje jušne osnove
150 ml smetane za kuhanje
sol, poper, timijan ali peteršilj po želji

Za pire krompir:

700 g krompirja
50 g masla
50–100 ml mleka
sol in poper
malo parmezana po želji

pastirska pita s piščancem

Pastirska pita s piščancem – priprava:

Krompir olupite, narežite in kuhajte v slani vodi, dokler se ne zmehča. Nato ga z maslom in mlekom pretlačite v gladek pire in začinite.

Na segretem maslu ali olju prepražite drobno sesekljano čebulo, da postekleni, nato dodajte česen. Dodajte meso, začinite s soljo in poprom ter pražite, dokler ne postane svetlo rjavo. Dodajte korenje in grah. Vmešajte moko, dobro premešajte in nato prilijte jušno osnovo in smetano. Kuhajte nekaj minut, dokler ne nastane gosta, kremasta omaka.

Pečico segrejte na 200 °C. Nadev preložite v ognjevarno posodo in po njej razporedite pire krompir. Po želji z vilicami naredite okrasne grebene, ki se bodo lepo zapekli, in po želji dodajte malo parmezana. Pecite približno pol ure, dokler površina ne postane zlato rjava.