Sedem posebnih nagrad je letos prejelo osem ustvarjalcev, med prejemniki sta namreč kar dva chefa tradicije, ki sta navdušila s svojim spoštovanjem in negovanje slovenske kulinarične tradicije.
Chef Ivica Evačić (Restavracija Hotela Marina, Izola) in chef Matej Tomažič (Majerija, Slap) prihajata iz primorske regije in nosita pomembno poslanstvo; ohranjanje bogate kulinarične dediščine regije, tesne povezave z lokalnimi kmetijstvom in surovinami, živili ter tudi tesne povezanosti z lokalno skupnostjo oziroma socialnim okoljem.
Izbrati dva posebna nagrajenca znotraj ene kategorije ni neobičajna praksa Gault&Millau družine: »Slovenija je že tako tesno povezana s svojo tradicijo, a ko dva posameznika tako navdušita s svojo ljubeznijo do tradicije, med njima ne gre izbirati, temveč nagraditi oba,« je dejala Mira Šemić, direktorica Gault&Millau Slovenija.
Na slavnostni podelitvi so naznanili tudi prihod novega vodnika za leto 2023. V njem je predstavljeno 180 restavracij, prek 100 POP zbirališč, 93 vinskih kleti z 278 ocenjenimi vzorci vina ter 25 karakterističnih slovenskih turističnih kmetij. Dostopen je na tej povezavi.
Kdo so torej najboljši po izboru vodnika Gault&Millau Slovenija za leto 2023?
Najboljše restavracije:
- Hiša Franko, Staro selo pri Kobaridu, 18/20, 4 kape
- Gostilna Pri Lojzetu, Dvorec Zemono, Vipava, 17,5/20, 4 kape
- Hiša Denk, Zgornja Kungota, 17,5/20, 4 kape
- Ošterija Debeluh, Brežice, 17,5/20, 4 kape
- Restavracija Strelec, Ljubljana, 17/20, 4 kape
- Restavracija Mak, Maribor, 17/20, 4 kape
- Restavracija Pavus, Grad Tabor Laško, 17/20, 4 kape
- Grič, Šentjošt nad Horjulom, 17/20, 4 kape
- JB restavracija, Ljubljana, 17/20, 4 kape
- Restavracija Milka, Kranjska Gora, 17/20, 4 kape
Posebna priznanja
- Chef leta: Janez Bratovž, JB restavracija, Ljubljana
- Chef prihodnosti: Rok Martinčič, Gostilna Jež, Jagnjenica
- Chefa tradicije: Ivica Evačić, Restavracija Hotela Marina, Izola in Matej Tomažič, Majerija, Slap
- Mladi talent: Kristian Zule, Stara gostilna, Piran
- Najboljši slaščičar: Naser Gashi, Ljubljana
- NajboljšI POP: eVino bar, Ljubljana
- Najboljši sommelier/natakar: Miralem Junuzović, Bistro Štorja, Postojna