Pozabite na lososa: ta riba je cenejša in še bolj zdrava

Ko govorimo o zdravi prehrani, mnogi najprej pomislijo na lososa. Zaradi vsebnosti omega-3 maščobnih kislin, vitaminov in dobrega okusa velja za eno najbolj priporočanih rib. A obstaja riba, ki je po hranilni vrednosti celo boljša – in to kar desetkrat cenejša. Govorimo o skuši.

Deli novico s tvojimi prijatelji

Skuša je pogosto spregledana, a njene koristi za zdravje so izjemne. Poleg bogatega okusa vsebuje številne hranilne snovi, ki krepijo telo, ščitijo celice in podpirajo delovanje najpomembnejših sistemov v telesu.

Beljakovinska in energetska bomba

Skuša je prava zakladnica beljakovin in zdravih maščob. V 100 gramih skuše je v povprečju kar 18 gramov beljakovin, ki so za razliko od tistih v govedini lažje prebavljive in se hitreje absorbirajo – celo trikrat hitreje. Zaradi tega je skuša odlična izbira za športnike, otroke v razvoju in vse, ki si želijo kakovostno prehrano.

Hkrati vsebuje tudi približno 13 gramov maščob na 100 gramov, kar jo uvršča med mastne ribe – a ne gre za škodljive nasičene maščobe, temveč za zdrave nenasičene maščobne kisline, ki imajo številne pozitivne učinke na zdravje.

Čeprav je bogata s hranili, skuša ostaja nizkokalorična. Za zadosten dnevni vnos kalorij bi morali zaužiti okoli 700 gramov te ribe, vendar je pomembno, da smo pri količinah zmerni.

Zdravilna moč nenasičenih maščobnih kislin

Nenasičene maščobne kisline v skuši delujejo kot naravni antioksidanti. Te pomagajo zaščititi celice pred prostimi radikali – škodljivimi molekulami, ki lahko poškodujejo celične membrane, oslabijo delovanje celic in prispevajo k razvoju številnih bolezni, vključno z rakom, srčno-žilnimi boleznimi in vnetji.

Z rednim uživanjem skuše pomagamo telesu, da ohrani zdrave celice, okrepi odpornost in upočasni procese staranja.

Dobre in slabe maščobe: Katere je dobro jesti, katerim pa se je bolje izogibati?

Idealna za otroke, nosečnice in mladostnike

Ni naključje, da so otrokom včasih dajali ribje olje – in skuša je naravni vir teh dragocenih snovi. Nenasičene maščobne kisline, ki jih vsebuje, so ključne za pravilen razvoj možganov, vida in živčnega sistema pri otrocih. Njena hranilna sestava podpira tudi zdrav razvoj kosti in organov pri mladostnikih.

Prav tako je izjemno koristna za nosečnice in doječe matere, saj prispeva k razvoju ploda in zdravemu mleku.

Zakladnica mineralov in vitaminov

Poleg maščobnih kislin in beljakovin skuša vsebuje tudi veliko pomembnih mineralov: kalij, fosfor, fluor, žveplo, cink, klor in natrij – vsi ti igrajo ključno vlogo pri delovanju telesnih funkcij. Kalij skrbi za pravilno delovanje srca, fosfor za zdrave kosti in zobe, cink za imunski sistem.

Vsebuje tudi celoten spekter vitaminov skupine B, zlasti veliko vitamina B12, ki je pomemben za tvorbo rdečih krvničk in delovanje živčnega sistema, ter vitamina PP (niacin), ki podpira presnovo in zdravje kože.

Skuša ni le okusna, ampak tudi funkcionalna hrana. Redno uživanje te ribe pomaga pri uravnavanju ravni krvnega sladkorja, spodbuja zdravo prebavo in krepi delovanje živčnega sistema.

Prisotnost vitamina B12 in drugih B-vitaminov spodbuja nastanek hemoglobina, izboljšuje prenos kisika po telesu in krepi mentalne funkcije. Hkrati pa so maščobe in fosfor koristni tudi za zdravo kožo, sijoče lase in dober spomin.

skuša

Močna podpora mišicam, kostem in sklepom

Skuša vsebuje fosforjeve kisline, ki so pomemben gradnik človeškega skeleta. To jo naredi nepogrešljivo ne le za otroke, temveč tudi za odrasle in starejše, pri katerih se s staranjem pogosto pojavijo težave z mišično-skeletnim sistemom – kot so osteoporoza, obraba sklepov in mišična oslabelost.

 

Skuša je dostopna, cenovno ugodna, izjemno hranilna in zdravstveno koristna riba. Čeprav je pogosto zasenčena s strani dražjih rib, kot je losos, ji po vsebnosti hranil in učinkih na zdravje skoraj nobena ne more konkurirati.

Če jo vključimo v redno prehrano, naredimo veliko uslugo svojemu telesu – ne glede na starost ali življenjski slog.