Pozor! Kompasne meduze

Že nekaj tednov so tudi v slovenskem morju prisotne kompasne meduze (Chrysaora hysoscella). Bodite pozorni, da vas ne opečejo.

Deli novico s tvojimi prijatelji

Iz Nacionalnega inštituta za biologijo – Morske biološke postaje Piran (NIB-MBP) so sporočil, da se ta vrsta meduz pri nas zadržuje običajno od maja pa do konca poletja. “Njihovo pojavljanje ni neobičajno, neobičajno je samo kadar se pojavljajo v zares ogromnem številu,” nam je povedala Assist. Prof. Andreja Ramšak, PhD iz NIB-MBP.

Te meduze sodijo v isto družino kakor mesečinka Pelagia noctiluca in tudi ta meduza opeče, zato je bolje, da se je ne dotikate. V primeru stika z meduzo je priporočljivo, da se prizadeto mesto spira z morsko vodo, nikakor pa ne s sladko, ki spodbuja širjenje strupa. Kožo lahko kasneje hladimo s sredstvi za lajšanje opeklin. Če se pojavijo resnejši zapleti, kot so slabost, vrtoglavica ali celo izguba zavesti, je nujno tudi zdravniško posredovanje.

Kompasne meduze zlahka prepoznamo po vzorcu na klobuku v obliki črke V. Premer klobuka doseže tudi 40 centimetrov, lovke celo en meter.

Kompasna meduza je razširjena po vzhodnem delu Atlantika, Sredozemskem morju in Rokavskem prelivu.