Pomlad nas vabi k odkrivanju novih doživetij, razgledov in okusov. Praznik olja in bledeža v Padni bo ponudili čudovito priložnost za obisk te idilične vasice v piranskem zaledju.
Vaščani bodo 27. in 28. aprila odprli svoja dvorišča in ponudili domače jedi, obiskali pa boste lahko tudi tržnico avtohtonih sort oljčnega olja, zdravih kmetijskih pridelkov in tradicionalnih istrskih jedi »od enbot«. Ne zamudite tudi dvoboja masterchefov Sare Rutar in Darka Klemna ter tekmovanja za najboljšo jed iz bledeža. Poleg istrskih kulinaričnih užitkov bo prireditev tudi lepa priložnost, da se udeležite vodenega ogleda Padne, pohoda do bližnje vasi ali kolesarskega izleta po okoliških gričih. Zvečer bodo za zabavo in dobro vzdušje poskrbeli Prifarski muzikanti.
Padna je idilična vasica v piranskem zaledju, kjer vas čakajo mir in čudoviti razgledi na sosedje griče ter Piranski zaliv. Ohranja vse značilnosti stare istrske vasi, v kateri se kamnite hiše drenjajo ena ob drugi in okrog vaške cerkvice sv. Blaža. Ob cerkvi stoji 26 metrov visok kamnit zvonik, ki so ga Padenci zgradili leta 1885. V prenovljenih prostorih nekdanje padenske šole se nahaja galerija Božidarja Jakca, kjer je na ogled zbirka grafik in risb. Eden najvidnejših slovenskih slikarjev 20. stoletja je namreč v Padni preživljal svoje otroštvo. Padni pa prav poseben čar dajejo tudi prijazni domačini, ki vam radi ponudijo kakšno domačo dobroto.
Kolesarske in sprehajalne poti s slikovitimi razgledi
Padna je idealen kraj za vse pohodnike, kolesarje in ljubitelje neokrnjene narave. Sprehod do bližnje Nove vasi je nezahteven in primeren za vso družino. Zahtevnejši pohodniki pa se lahko odpravijo na triurno Boškarinovo pot okoli Padne. Kolesarje vabijo številni kolesarski izlet po okolici, npr. v smeri Koštabone in Pomjana. Za lažje premagovanje klancev pa so v TIC Padna za izposojo na voljo električna kolesa.
Padna je že od nekdaj znana tudi po veliki količini pridelanega oljčnega olja. Obdana je z oljčnimi nasadi, v katerih so nekatera drevesa stara tudi več kot 300 let. Zaradi klimatskih posebnosti je oljčno olje slovenske Istre prepoznavno po značilni aromi in cenjeno zaradi ugodne sestave maščobnih kislin. Najbolj poznana in razširjena sorta je istrska belica, ki olju doda značilno svežino in rahlo pikantno noto. Mimogrede pa velja pokusiti tudi avtohtono štorto, ki je izvrstna za namizne oljke, razgrenjene v slanici.
Vzljubili boste bledež
V Padni vam bodo hitro povedali, da to ni nekaj, kar povzroča bledico ali zaradi česar bi se vam zbledlo, temveč da domačini tako rečejo blitvi. Povedati vedo tudi, da so njihovi predniki prav z bledežem leta 1885 »zgradili« zvonik, ki se dviga ob cerkvi sv. Blaža, zavetnika vasi. Z zaslužkom od prodaje zimskega in letnega bledeža so namreč finančno prispevali h gradnji zvonika. Iz te špinači podobne zelenjave, ki vsebuje veliko kalija, kalcija, magnezija, železa, folne kisline ter vitaminov B in C, pa znajo domačini pripraviti tudi številne okusne jedi kot na primer mulce (krvavice) iz bledeža in riža ali sipe z bledežem in polento. Vse to in še veliko več dobrot boste lahko okusili na Prazniku olja in bledeža konec aprila.