Letos so v Izoli izpeljali že Dneve divjih špargljev in Dneve domačih pedočev, po sardelah sledijo Dnevi kalamarov v oktobru, kulinarično leto pa se novembra zaključi z Dnevi bakalaja. Vse kulinarične akcije in dogodke, sodelujoče gostince in nekatere mamljive recepture so v Turističnem združenju Izola zbrali in strnili v brošuri Okusi Izole 2022.
Septembra ponovno na Pomol okusov
Istrskih okusov željne bo izolski »street food« gostil 3. septembra med 13. in 22. uro. Ker dogodek običajno poteka v terminu kulinarične akcije, bo na slednjem prevladovala izolska kraljica sardela, dišalo bo tudi po dobrotah podeželja, brbončice pa se bodo spoznale tudi z nekaterimi inovativnimi okusi, navdahnjenimi z Istro. Ker pa hrana še bolj tekne ob pravi spremljavi, bo poskrbljeno tako za vino in ostale pijače kot tudi za glasbeno jazz spremljavo.
“Kulinarične akcije so zasnovane v želji po povezovanju ponudnikov gostinskih storitev v Izoli, utrjevanju tipičnih lokalnih okusov in skupne predstavitve destinacije. K sodelovanju vabimo vse izolske gostilne in restavracije, nabor je vsako leto bogatejši. Vse kulinarične akcije so neločljivo povezane s pobudo Kilometer nič, ki je zagotovilo, da se v izolskih gostilnah in restavracijah ponujajo krožniki iz svežih, lokalnih sestavin,” poudarjajo v izolskem turističnem združenju.
Kot zanimivost bo tokrat na Pomolu okusov moč degustirati tudi mušole (noetove barčice), pripravljene na že davno pozabljen način. Tako bo na dan dogodka v okviru projekta Zgodbe o ribištvu je sofinanciran s strani Evropskega sklada za pomorstvo in ribištvo, za trenutek oživela tradicija priprave teh nekdaj zelo priljubljenih školjk.