Pred zimo moramo dobro zaščititi vse citruse

Deli novico s tvojimi prijatelji

Leto se počasi poslavlja in tudi na vrtu je zavladalo zatišje. Nekatere rastline pa lahko še vedno obiramo in z njimi popestrimo naš jedilnik.

 

Na zelenjavnem vrtu kraljujejo ohrovti – listnati, glavnati in brstični. Pobiramo lahko tudi motovilec, rdeči radič, pisani glavnat radič in solato endivija. Za podaljšanje vegetacije poskrbimo tako, da gredice prekrijemo s kopreno, ki rastlinam zagotovi nekoliko višjo temperaturo in s tem podaljša uporabnost zelenjave. Gredice na katerih so ostale sadike zelenjave, ki je končala z vegetacijo, je potrebno počistiti in jih pripraviti za obdelavo v naslednjih mesecih.

 width=Zeliščni vrt je lahko v decembru zelo dolgočasen. Večina rastlin je že v stadiju mirovanja. Poskrbimo, da odstranimo poškodovane dele rastlin ter odpadlo listje, kajti pod njimi se nabira vlaga, ki ustvari dobro mikroklimo za razvoj bolezni in gnitje rastlin. Decembra lahko naredimo analizo tekočega leta in pripravimo plan za naslednje leto. Če imamo na vrtu zelišča, občutljiva na nižje temperature, jih zaščitimo z kopreno in postavimo v zavetrno lego.

 

V sadnem vrtu odstranimo vso odpadlo listje. Pregledamo stanje dreves, odstranimo vse, kar je polomljenega ali posušenega. Dokler nam vreme dovoljuje lahko sadimo sadno drevje in jagodičevje. Začnemo tudi z obrezovanjem breskev, hrušk, jablan, …

 width=Zaradi občutljivosti na mraz moramo dobro zaščititi vse citruse. Tiste, ki imamo posajene v loncih, premaknemo na primerno mesto, kjer bodo lahko prezimili brez poškodb. Vinograd je tudi že v obdobju mirovanja. Pregledamo vinogradniško infrastrukturo, žice, kole in napenjalce, da bo vse v dobrem stanju. Če pa je listje že odpadlo, lahko pričnemo tudi z obrezovanjem.

 

Okrasni vrt je decembra primeren predvsem za obrezovanje listopadnih grmovnic in odstranjevanje odpadlega listja. Vodne objekte je potrebno pripraviti za zimo, namakalne sisteme moramo izprazniti. V decembru lahko načrtujemo tudi nove zasaditve ali dodajanje različnih okrasnih vrtnih elementov. Paziti moramo tudi na zimsko sušo, še posebno na rastline posajene v loncih in koritih. Med zalivanjem ne uporabljamo hranil.

 width=Trata miruje, poskrbimo le, da sproti odstranjujemo odpadlo listje, iglice in ostale tujke.

V tem obdobju lahko pripravimo tudi ptičje krmilnice in z njimi pomagamo pticam preživeti zimo.

 

Sašo Mejak