Prepričljivi razlogi, zakaj bi morali grah jesti pogosteje

Grah je izjemno hranljiv, bogat z vlakninami in antioksidanti ter vsebuje esencialne vitamine in minerale, od druge zelenjave pa ga loči visoka vsebnost beljakovin …

Deli novico s tvojimi prijatelji

Čiščenje mladega graha je bilo nekoč priložnost za družinska srečanja. Vsakdo z loncem v naročju je tekmoval, kdo bo lahko na mizo zložil največji kup “odprtih” strokov. In zvoki zelenih kroglic, ki padajo na kovinsko dno, so napovedovali krepčilne spomladanske juhe s cmoki, rižem in fižolom ali prilogo k mesu.

Sladki spomladanski grah je zaveznik za hujšanje, zdravje srca in lepo kožo, in če se pogosteje znajde na naših krožnikih, zdravniki trdijo, da bo naš spomin boljši, hkrati pa se bomo počasneje starali. Bogat je z antioksidanti, vključno s flavonoidi, karotenoidi, fenolnimi kislinami in polifenoli, ki pomagajo v boju proti oksidativnemu stresu in vnetjem v telesu. Čeprav je zeleni grah zelo hranljiv, lahko pri nekaterih ljudeh povzroči neželene učinke, kot je napihnjenost, v tem primeru pa pomaga namakanje ali fermentacija.

Vsestranska hrana

Odlično se poda k ribam ali mesu, rižu ali testeninam. Če iščete nove ideje za pripravo, ga poskusite v humusu namesto v čičeriki, naredite pesto, ki ga lahko namažete na opečen kruh, ali pa ga uporabite kot nadev za pite. Je tudi bolj zdrav nadomestek za pire krompir, če pa se izogibate maslu, uporabite oljčno olje.

Grah je izjemno hranljiv, bogat z vlakninami in antioksidanti ter vsebuje esencialne vitamine in minerale. Grah se od druge zelenjave loči po visoki vsebnosti beljakovin – na primer, vsebuje sedemkrat več beljakovin kot korenje. Ni skrivnost, da je grah eden najboljših rastlinskih virov beljakovin, kar je skupaj z vlakninami eden glavnih razlogov, zakaj je tako nasiten. Ker ta priljubljena zelenjava ohranja apetit pod nadzorom, lahko zmanjša vaš skupni vnos kalorij čez dan.

grah

Pesto iz graha

300 g graha skuhajte in zmešajte z žlico limoninega soka, 3 žlicami kremnega sirovega namaza, mlado čebulo in koprom.

Rahlo premešajte in dodajte 3 žlice olivnega olja, 100 g naribanega parmezana in žlico blanširanih mandljev.

Kremni pesto iz graha je odličen z bučkinimi rezanci, kot dodatek testeninam ali kot nadev za lazanjo.

Zeleni pire

Nasekljano čebulo prepražite in dodajte 500 g graha, drobnjak in 1 dl zelenjavne jušne osnove.

Kuhajte na majhnem ognju, dokler se grah ne zmehča, nato pa ga zmešajte z maslom.

Postrezite kot prilogo k ocvrti ribi, krompirčku, mesu ali morskim sadežem.

Humus brez čičerike

Skuhajte približno 400 g graha in ga zmiksajte, po potrebi dodajte žlico vode, v kateri se je kuhal.

Dve žlici sezamovih semen prepražite v suhi ponvi, da zadišijo, nato pa jih zmešajte z malo olivnega olja v pasto.

Dodajte ga k grahu in premešajte, dodajte približno 50 ml olivnega olja, sok majhne limone, sol in poper.

Po želji dodajte česen ali hren.

grah

Enolončnica z mletim mesom

Gosta enolončnica iz mletega mesa in graha ali kiymah beanlye je priljubljen turški recept, ki ga najpogosteje jemo za kosilo ali večerjo, postrežen pa je z domačim kruhom in jogurtom. Če ste še posebej lačni ali morate nahraniti več ust, postrezite s kuhanim rižem. Recept najdete tukaj.

Rižota z grahom

Poskusite pikantno rižoto s klobaso in grahom – za to jed ne potrebujete dolgega seznama sestavin in je odlična ideja za kosilo ali večerjo. Če nimate svežega graha, lahko uporabite tudi zamrznjen ali konzerviran zeleni fižol.

grah