Kuharica Kerry Whelpdale, znana po svojih spletnih receptih in sodelovanju z revijo BBC Good Food, je razkrila svoj preizkušen način: v vrelo vodo pred kuhanjem jajc doda žličko pecilnega praška. Ko voda zavre, vanjo previdno položi jajca in lonec pokrije s pokrovko.
Ko so jajca kuhana, jih eno za drugim vzame iz vode, rahlo potrka ob rob lonca in lupina se brez napora odlušči. Po njenem mnenju lahko pecilni prašek zamenjate tudi s sodo bikarbono, učinek pa je enak.

Zakaj trik deluje?
Pecilni prašek ali soda bikarbona povečata pH-vrednost vode, zaradi česar se beljak manj oprime notranje membrane lupine in se ta loči hitreje in lažje. Dodatno pomaga tudi starost jajc: starejša jajca imajo višjo pH-vrednost in se zato lažje lupijo kot sveža.
Kulinarični strokovnjaki omenjajo še en zanesljiv način imenovano ledenico. Po kuhanju jajca potopite v ledeno mrzlo vodo za približno tri minute.





