PREVERJAMO URBANE MITE: Komarji – največja poletna nadloga

Ali je še kaj bolj nadležnega kot zvok komarja, ki ti brenči okrog glave ravno v trenutku, ko si se po napornem dnevu ulegel v udobno posteljo? Ali pa srbeč občutek na koži, ki te zmoti ravno med poletno večerjo na terasi? Mislim, da smo enotnega mnenja, da komarji zasedajo prva mesta na seznamu poletnih nevšečnosti. Pred njimi se poskušamo zaščititi na vse možne načine: z repelenti, kremami, svečami, električnimi napravami, dišavami, nalepkami, komarniki … A včasih ne pomaga prav nič, saj vseeno najdejo pot do nas. Poznamo 3000 vrst komarjev, ampak le 100 se jih hrani s človeško krvjo (pa še to je preveč). Če ste se kdaj spraševali, kaj povzroča ta nadležen zvok pri komarju, so to njegova krila, saj z njimi zamahne med 300- do 600-krat na sekundo.

Deli novico s tvojimi prijatelji
  1. S človeško krvjo se hranijo vsi komarji. Ne drži. Pikajo samo samice, ki jim človeška kri predstavlja bogat vir beljakovin za ustvarjanje jajčec. Samci pa se hranijo cvetličnim ali rastlinskim nektarjem.

 

  1. Več komarjev bo v bližini vode. Drži. Komarji obožujejo vodo, ki jo potrebujejo za razmnoževanje. Zato če jih ne želite v svoji bližini, odstranite vso stoječo vodo in rastlin ne zalivajte s postano vodo, saj je velika verjetnost, da se bodo v njej namnožili komarji.

 

  1. Komarji imajo raje »sladko« kri. Ne drži. Za komarje je izjemno privlačen ogljikov dioksid, ki ga izdihujemo. Pritegne jih vonj in količina ogljikovega dioksida, zato raje pikajo tiste, ki ga izdihajo več. To so predvsem ljudje s prekomerno telesno težo, nosečnice, visoki ljudje, športniki in tisti posamezniki, ki se bolj intenzivno znojijo (zaznajo namreč mlečno in sečno kislino, amonijak in druge snovi, ki se sproščajo ob znojenju). Poleg telesnega vonja pa komarje pritegne tudi telesna temperatura. Višja telesna temperatura iz površine kože izpusti več hlapnih snovi, zaradi česar nas komar lažje zazna, zato pogosteje pikajo otroke in nosečnice.

 

  1. Komarji imajo najraje ljudi, ki imajo krvno skupino 0. Drži. Dokazano je namreč, da so za komarje prava poslastica osebo s krvno skupino 0 in jih pičijo kar dvakrat bolj pogosto kot nekoga, ki ima krvno skupino A. Tisti, ki imajo krvno skupino B, pa so se znašli nekje na sredini. Znanstveniki še vedno ne poznajo natančnega odgovora, zakaj je tako, predvidevajo pa, da je to odvisno od količine mlečne kisline.

 

  1. Pri srbečici po piku najbolj pomaga soda bikarbona. Ne drži. Blago alergijsko reakcijo na pik, to je srbeč izpuščaj, povzroča slina, ki jo komar izbrizga v gostitelja in vsebuje sredstvo proti strjevanju krvi (antikoagulant). Na internetu lahko najdemo tisoč in en nasvet, kaj vse pomaga pri piku komarja: soda bikarbona, kis, različne kreme, med, mrzla čajna vrečka, led, česen in celo aspirin. Vendar strokovnjaki svetujejo, da je edini način, da nas izpuščaj čim prej neha srbeti in izgine ta, da ga ne tikamo in se ne praskamo.

 

  1. Luč privlači komarje. Ne drži. Komarji so namreč skoraj slepi in, kot smo že zgoraj omenili, sta za njih privlačna predvsem vonj in toplota človeškega telesa.

 

  1. Pik komarja ni nevaren. Ne drži. Komarji lahko s pikom prenašajo resne bolezni. Predvsem tigrasti komarji, ki so k nam prišli iz toplih tropskih področij, lahko na ljudi prenašajo malarijo, virus Zahodnega Nila, rumeno mrzlico ter viruse zika, denga in čikungunja.

Pa še nekaj zanimivosti za konec: Komarji lahko spijejo trikratno količino lastne teže krvi. Življenjska doba komarja je manj kot dva meseca. Samci živijo 10 dni ali manj, samice pa lahko tudi do osem tednov. Komarji so vir hrane ptičev, netopirjev, rib, kačjih pastirjev in žab.