PREVERJAMO URBANE MITE: Mati, kave mi dajte

Z njo premagujemo jutranjo zaspanost in utrujenost, že misel ali vonj po njej nam polepšata dan, brez nje marsikdo ne more začeti jutra … govorim seveda o kavi. Opojni črni napitek, ki ga lahko pripravimo na 1001 način: podaljšanega, kratkega, s hladnim ali toplim mlekom, z ledom, sladkorjem, s peno ali brez, z različnimi posipi, nekateri mu dodajo kepico sladoleda, spet drugi si ga privoščijo z dodatkom izbrane žgane pijače ali pa preprosto tako, kot je. Upala bi si trditi, da je načinov priprave kave toliko, kot je ljudi, ki jo pije.

Deli novico s tvojimi prijatelji

Dodajajo jo tudi sladicam, čokoladnim bonbonom, iz nje pripravljajo sladoled … Primorci pa si jo najraje skuhamo doma, v kafetjeri. Večni dvoboj poteka med južnimi Primorci in ostalo Slovenijo – za nas je cappuccino kratka kava z malo toplega spenjenega mleka postrežena v majhni skodelici. Če pa cappuccino naročiš v ostalem delu Slovenije, dobiš podaljšano kavo s peno in malo toplega mleka v veliki skodelici. V tem smo si sicer različni, ampak druži nas ista ljubezen: kava. Poglejmo, kateri miti krožijo o njej.

  1. Če kavo hranite v hladilniku, bo dlje časa sveža. Ni res. Kava nase veže vlago, vonjave in nanjo negativno vpliva tudi sprememba temperature, ko kavo damo v in iz hladilnika. Zato jo raje shranjujte v tesno zaprti posodi v temnem, suhem prostoru (npr. v shrambi).
  2. Kava nas dehidrira. Ni res. Imate tudi vi navado, da ob skodelici kave vedno naročite še vodo? Nekateri imajo to navado zato, da nimajo zadaha po kavi oziroma da se jim ne obarvajo zobje. Ostali pa ker so prepričani, da nas pitje kave dehidrira. Ni res. Kava je sestavljena iz kar 98 % vode in z raziskavami so znanstveniki dokazali, da kava in dehidracija nista povezani. Vsekakor pa to ne pomeni, da lahko namesto dveh litrov vode, na dan spijemo dva litra kave.
  3. Od kave lahko postanemo odvisni. Res je. Kava vsebuje kofein, ki spodbudi naš centralni živčni sistem, zato redno uživanje povzroča odvisnost. Ljudje, ki ne želijo več piti kave, pa v prvih dneh poročajo o vrtoglavici, slabem počutju in utrujenosti.
  4. Pitje kave povzroča nespečnost. Delno je res. Vsi, ki se kavici ne morete upreti tudi v  popoldanskih urah … berite dalje. Kofein se iz našega sistema izloči štiri do sedem ur po zaužitju, tako da jo lahko pijemo tudi še ob treh popoldan. Nekateri so sicer bolj občutljivi na kofein, nekateri pa lahko kavo pijejo tudi ob sedmih zvečer in bodo kljub temu spali kot angelčki.
  5. Brezkofeinska kava ne vsebuje kofeina. Ne drži. Med predelavo zrnja v kavne mešanice, sicer odstranijo določen odstotek kofeina, ampak ne pa popolnoma vsega. Zato tudi brezkofeinska kava vsebuje prbl. tri do štiri miligrame kofeina (v navadni espressu ga je okrog 40 miligramov). Najvišji varni dnevni odmerek kofeina za zdravo odraslo osebo je od 100 do 250 miligramov kofeina.

Vsak dan po svetu spijemo dve in pol milijardi skodelic kave. Koliko na dan pa si jih privoščite vi? Recept vsem dobro poznane sladice s kavo pa najdete na naslednjih straneh.