PREVERJAMO URBANE MITE: Naj bodo kreme za sončenje obvezen del poletne opreme

Oooo, to smo čakali! Temperature čez dvajset stopinj, kratki rokavi, hladna pijača, japonke,  dolgi večeri, koncerti na prostem, plaža, zagorela polt … To je to, kar vsi čakamo vse leto, kar se nam v mrzlih zimskih večerih, ko imamo obute termo nogavice, pijemo že drugo skodelico vročega čaja in si roke grejemo na radiatorjih ali pa pred kaminom, prikaže v mislih, ko zapremo oči. Še posebej v prvih dneh, ko nas končno razvaja sonce, ki smo ga v deževnih dneh na začetku maja res pogrešali, hitro pozabimo na zaščito naše kože, ki je tudi v današnjem času še vedno pereč problem. Že samo pet minut na spomladanskem soncu lahko, če ne uporabljamo zaščitne kreme, povzroči opekline kože.

Deli novico s tvojimi prijatelji

 

 

  1. Ob oblačnem vremenu ali v senci ni treba uporabiti kreme za zaščito pred soncem. Ni res. Kremo, ki vas bo varovala pred škodljivimi ultravijoličnimi (v nadaljevanju UV) žarki, morate uporabiti tudi, ko sonce prekrijejo oblaki, ali če čas na plaži preživljate v senci borovcev, senčnikov. UV žarki namreč lahko prodrejo tudi skozi oblake (zadržijo le okoli 20 % UV sevanja iz sončne svetlobe) in če niste zaščiteni, se tudi v senci poveča tveganje za opekline. Še bolj pozorni morate biti na zaščito, ko ste na plaži, saj pesek in voda še posebej močno odsevata sončno svetlobo. Pesek odseva 15–25 % UV žarkov, voda pa vsaj 10 %. Celo trava odbija 6 % UV-sevanja.

 

  1. Sončna krema v spreju je manj učinkovita. Res je/ni res. Strokovnjaki poudarjajo, da se sončna krema v spreju bolj razprši in jo zato moramo znati pravilno uporabljati oziroma nanesti večje količine na enako mesto ter poskrbeti, da z njo zaščitimo vsak del kože, ki bo izpostavljen soncu.

 

  1. Okenska ali avtomobilska stekla nas ščitijo pred sončnimi žarki. To ne drži. Bodite pozorni, ko se odpravite na daljšo vožnjo, saj avtomobilska stekla filtrirajo le nekatere UVB-žarke. Vendar imajo UVA-žarki drugačno valovno dolžino in lahko prodrejo skozi običajno okensko ali avtomobilsko steklo in povzročijo poškodbe kože. Ker je škodljivo tudi UVA-sevanje, bi se morali s kremo za sončenje zaščititi tudi v avtomobilu.

 

  1. Ko nanesemo sončno kremo, zaščita kože traja ves dan. Ni res. Strokovnjaki opozarjajo, da bi se morali z zaščitno kremo namazati vsaki dve uri, pa tudi po tem, ko pridemo iz morje ali če se veliko potimo.

 

  1. Z uporabo visokega zaščitnega faktorja koža ne bo porjavela. Ni res. Tudi v tem primeru se večina ljudi moti. Višina zaščitnega faktorja SPF zgolj pove podatek o trajanju zaščite pred sončnimi opeklinami, potem ko na kožo nanesete izdelek. Porjavite lahko, kljub uporabi izdelka za sončenje z visokim zaščitnim faktorjem. Sicer se bo to zgodilo počasneje, ampak boste na ta način svojo kožo ohranili zaščiteno, pa tudi porjavelost bo več časa obstojna. Če si želite hitre porjavitve z uporabo izdelka z nizkim zaščitnim faktorjem, to poveča tveganje za poškodbe kože in se lahko konča s sončnimi opeklinami. Stroka namreč meni, da je porjavelost kože samo znak, da se je koža že poškodovala in se poskuša zaščititi pred nadaljnjo škodo. Če nimate potrpljenja, volje ali časa, pa bi vseeno radi imeli zagorel videz, si lahko pomagate s samoporjavitvenimi izdelki. Vendar pozor! Večina teh izdelkov ne zagotavlja zaščite pred soncem, razen v primeru, ko imajo na embalaži naveden zaščitni faktor.

 

  1. Poceni izdelki za zaščito pred soncem niso tako učinkoviti kot dražji. Ni res. Tako kot za vse ostale izdelke, ki jih kupimo, tudi za sončne kreme velja, da najdražja ni tudi najboljša. Izbira je pestra, zato bodite bolj pozorni na navedbe na kozmetičnih izdelkih, saj morajo po zakonu biti vse utemeljene, kar seveda velja tudi za izdelke za sončenje. Teste in primerjave sončnih krem različnih proizvajalcev pa lahko najdete tudi med brskanjem po spletu.

 

  1. Solarij pripravi kožo na sonce. Ni res. Zaradi obiska solarija boste na začetku poletja lahko imeli zarjavelo polt, vendar to ne pomeni, da vam pri izpostavljenosti soncu ne bo potrebno uporabiti kreme z zaščitnim faktorjem. O škodljivosti solarijev pa kdaj drugič…

 

  1. Ob uporabi krem za zaščito pred soncem bo telo nehalo proizvajati vitamin D. Ni res. Vitamin D lahko pridobimo tudi medtem, ko smo zaščiteni s kremo z zaščitnim faktorjem. Sicer pa zadostno količino vitamina D pridobimo že med minimalnim vsakodnevnim izpostavljanjem soncu, kar se zgodi ob opravljanju vsakodnevnih aktivnosti, rutine na prostem.

 

Naj bo letošnje poletje drugačno. Poskrbite za svojo kožo, ne samo pred sončenjem, ampak tudi po tem. Ob kritičnih urah, ko je sonce najbolj močno, ostanite v senci, poskrbite za hidracijo. Kožo lahko zaščitite tudi z dolgimi lahkimi oblačili. Pa ne pozabite na dobra sončna očala, ki bodo zaščitila vaše oči pred UV žarki in pokrivalo. Vsakodnevno si s kremo za sončenje namažite tudi obraz oziroma kupite kozmetiko, ki ima zaščitni faktor. Namažite tudi svoje otroke preden gredo v vrtec, saj veliko časa preživijo na prostem. Strokovnjaki priporočajo, da se dojenčke mlajše od šest mesecev ne izpostavlja soncu, saj je njihova koža zelo občutljiva, zato jih zaščitimo tako, da z njimi uživamo v senci.