PREVERJAMO URBANE MITE: Primorsko tekoče zlato, ki priteče iz simbola večnosti

Po navadi je bil sredi novembra najbolj primeren čas, ko so se naši kmetje v burji in mrazu z grabljicami v rokah odpravili na njivo oz. v oljčnik. 

Deli novico s tvojimi prijatelji

Letos pa so oljkarji z obiranjem tega mediteranskega bisera začeli že veliko prej – na sredini septembra. Nekateri bi pričakovali, da je bila zato letina slabša. Ja, po količini je bila res, vendar če gledamo na kvaliteto, pa imamo letos enega najboljših oljčnih olj. To potrjuje tudi kar nekaj nagrad, ki so jih prejeli naši uspešni oljkarji. Uvrstili so se v vodnik Flos Olei 2022. Med 13 vzorci iz Slovenije so po 97 točk od stotih možnih zbrali Boris Jenko in Peter Pelicon, Vanja Dujc in Franc Morgan.

  1. Oljčno olje je eno izmed najbolj zdravih olj. Res je. Oljčno olje ima veliko vsebnost mononenasičenih maščob. Poleg tega pa še veliko antioksidantov, vitaminov. Naše telo oljčno olje presnavlja veliko bolje kot marsikatero drugo. Redno uživanje oljčnega olja pripomore k boljšemu delovanju jeter, ledvic, vsebuje tudi veliko fosforja, kalcija, kalija, železa in vitamina B. Že stoletja se je olivno olje uporabljalo v kozmetiki in medicini za negovanje kože in mišic, zdravile so se odrgnine, rane, koži in lasem pa je dajalo sijaj in elastičnost. V ljudski medicini se je uporabljalo za nego nohtov, odstranjevanje mišičnih bolečin, v kontroli prebave, nižanju krvnega tlaka, umirjalo je delovanje srca

 

  1. Olje je potrebno shranjevati v temni steklenici. Res je. Najbolj primerna temperatura za shranjevanje oljčnega olja je med 15 in 20 stopinjami Celzija. Kakovost oljčnega olja pa poslabša tudi stik s svetlobo, soncem, ker bo zaradi oksidacije dobilo drugačno bravo in okus.

 

  1. Oljčno olje ni primerno za cvrtje. Res je. Če želimo, da olje ohrani vse zdravju koristne snovi, ki mu jih pripisujemo, ga moramo čim manj segrevati. Pri visokih temperaturah jih namreč začne izgubljati, pa tudi večja verjetnost je, da ob tem nastanejo nevarne snovi.

 

  1. S toplim oljem si lahko pozdravimo vnetje ušes. Res in ni res. Verjetno se še vsi spominjate svojega otroštva. Jaz se ga z veseljem in med spomini je ostal tudi ta, da nam je mama, ko smo ji povedali, da nas bolijo ušesa, na žlički nad ognjem segrela malo oljčnega olja in nam ga še mlačnega zlila v vneto uho. Ne vem, če je res delovalo ali je bila to samo igra možganov in psihologije, ampak meni je to vedno pomagalo in so me tako ušesa kmalu nehala boleti, čeprav medicinska stroka tega ne zagovarja.

 

  1. Oljčno olje nima roka uporabe. Ni res. Tako kot vsi izdelki in živila ima tudi oljčno olje rok uporabe. Potrebno ga je uporabiti en ali največ dva meseca po odprtju. Seveda pa je najboljše sveže stisnjeno oljčno olje, ki ima tudi največ vseh lastnosti, ki sem jih naštela že zgoraj.

IMG a05d9a1d1d2517ed3f9041151c4b545b V

Oljčno olje je res vsestransko uporabno. Iz njega je narejena kozmetika, uporabljamo ga v kuhinji, pri prvi pomoči ob različnih težavah … Izbrskala pa sem še nekaj zanimivosti:

  • Če pred spanjem spijemo en požirek oljčnega olja, je manjša verjetnost, da bomo ponoči smrčali, saj si na ta način navlažimo grla in dihalne poti.
  • Z oljčnim oljem lahko pomagamo našim hišnim ljubljenčkom do bolj svetleče dlake.
  • Pikantnost in grenkoba sta nekaj, kar je pri oljčnem olju pozitivno in kaže na odlično kakovost produkta.
  • Za pripravo enega litra oljčnega olja, je potrebno stisniti prbl. 7 kilogramov oljk.
  • Oljčna vejica predstavlja simbol miru.