PREVERJAMO URBANE MITE: Sadež za srečo

Vsak, ki je že kdaj poskusil fige, se strinja, da z lahkoto lahko rečemo, da je to »sadež za srečo«: so sladke, izboljšujejo razpoloženje in uravnavajo prebavo.

Deli novico s tvojimi prijatelji

So prava zakladnica vitaminov, vlaknin, mineralov in so vsestransko uporabne. Pri nas najbolje uspevajo ravno v Istri in Goriških Brdih. Strokovnjaki so potrdili, da pospešujejo presnovo, so odličen vir kalcija in železa, koristijo jetrom in žolčniku, pomagajo pri zdravljenju notranjih vnetij, odpravljajo hemoroide, zaprtost, delujejo varovalno proti raku, znižujejo previsok krvni tlak, čistijo kri in blažijo menstrualne težave. Nekateri jih koristno uporabljajo tudi za obkladke pri oteklinah. Prav tako jih je možno odlično uporabiti v kulinariki, kozmetiki (recept s figami najdete na naslednjih straneh).

 

  1. Fige redijo. Delno drži. Fige niso le okusne, temveč tudi zdrave, saj vsebujejo veliko naravnih sladkorjev (fruktoze, glukoze), zaradi česar nas hitro nasitijo in napolnijo z energijo, in vlaknin, kar deluje rahlo odvajalno. Kot pri vsaki hrani, tudi s figami ne smemo pretiravati. Uživati jih moramo v kombinaciji še z drugo uravnoteženo prehrano, ki vsebuje zelenjavo in sadje ter skrbeti za redno telesno aktivnost. Sicer pa ima 100 gramov fig povprečno le 61 kalorij. Vendar pozor! Popolnoma drugače je s suhimi figami, kjer 100 gramov vsebuje nekaj manj kot 250 kalorij.
  2. Fige so še posebej priporočljive za nosečnice. Res je. Zaradi velike vsebnosti železa, kalija, magnezija in kalcija strokovnjaki uživanje fig še posebej priporočajo otrokom in nosečnicam, ko so potrebe po omenjenih mineralih povečane.
  3. Fige so odličen nadomestek mlečnih izdelkov. Res je. V 100 gramih svežih fig najdemo kar 54 miligramov kalcija, ki je pomemben gradnik kosti, zob in pripomore k normalnemu krčenju in sproščanju gladkih mišic v telesu. Ravno zato so fige odlična alternativa mlečnemu obroku.
  4. Uživanje fig pomaga proti nespečnosti. Res je. Fige vsebujejo aminokislino triptofan, ki pomaga pri motnjah spanja, nespečnosti in depresiji.
  5. Drevo fige nima cvetov. Ni res. Pri figah je zelo zanimivo dejstvo to, da se njeni cvetovi skrivajo v samem plodu in zato navzven niso vidni, zaradi česar mnogi mislijo, da drevo fige ne cveti.

 

Fige delimo v tri glavne skupine: bele, rdeče in črne. Ravno zdaj je višek sezone fig, zato si jih privoščite v vseh oblikah. Sveže fige morate pojesti oz. kako drugače uporabiti čim prej, največ tri dni pa jih lahko shranite v hladilniku.

 

Zanimivost

–           Zrelost fige vidimo po izločeni medeni kapljici na dnu fige. Če je kapljica mlečne barve, figa še ni dovolj zrela.

–           Nekateri trdijo, da naj v rajskem vrtu Eva ne bi ugriznila v prepovedano jabolko, ampak v figo (kar dokazuje tudi to, da sta si intimne predele prekrila s figovimi listi).

–           Fige so ene izmed najstarejših poznanih sadežev na svetu.

–           Franceta Prešerna so imenovali doktor Fig, saj je otrokom rad delil fige.

–           Poznamo kar nekaj frazemov, ki so povezani s figami: držati figo v žepu, kazati fige, za vsako figo, postati figa mož…