PREVERJAMO URBANE MITE: Šparglji – istrsko superživilo

Končno! Prejšnji teden smo dočakali letošnje spomladansko enakonočje, v nedeljo pa smo še kazalce premaknili za eno uro naprej, kar pomeni, da bodo dnevi sedaj vse daljši in daljši.

Deli novico s tvojimi prijatelji

Medtem ko odštevamo do poletja, pa lahko uživamo v vsem, kar nam pomlad prinaša: prve visoke temperature, sončne dneve, aktivnosti in druženje na prostem ter seveda tudi sezono nabiranja špargljev, ki je za nas Primorce zelo pomembna in težko pričakovana. O špargljih kroži kar nekaj mitov in resnic, ki jih bomo preverili. Na naslednjih straneh časnika ObalaPlus pa preverite, kaj kreativnega lahko s sveže nabranimi šparglji ustvarite v kuhinji.

  1. Spodnji del špargljev moramo odrezati. Delno drži. Namreč spodnjih olesenelih delov špargljev ne odrežemo, ampak preprosto odlomimo. Sicer pa lahko šparglje hranimo v hladilniku tudi dva tedna, vendar bodo iz dneva v dan bolj »nitasti«.

 

  1. Po zaužitju špargljev urin smrdi. Drži. Šparglji so diuretik, kar pomeni, da spodbujajo izločanje vode iz telesa. Značilen vonj urina, ki ga lahko zavohamo že 15 minut po zaužitju špargljev, povzroča 1,2-ditiolan-4-karboksilna kislina, ki vsebuje žveplo. Najbolj zanimivo dejstvo je pa to, da določeni ljudje tega vonja sploh ne zaznajo.

 

  1. Šparglji so naravni afrodiziak. Drži. Šparglji poleg antioksidantov, ki upočasnijo staranje kože, folne kisline, ki je zelo pomembna za nosečnice, vsebujejo tudi veliko vitamina E. Prav ta vitamin pa stimulira spolne hormone. Poleg tega pa ne vsebujejo maščob, holesterola in so zato odlično živilo, če se pred poletjem želite znebiti še kakšnega odvečnega kilograma.

 

  1. Šparglje lahko vidimo rasti. Drži. Na območju Krasa in Primorja rastejo divji šparglji, ki lahko v enem dnevu zrastejo do 20 centimetrov. Lahko bi rekli, da rastejo pred našimi očmi.

 

Zavzeti nabiralci špargljev imajo svoje skrite kotičke, kjer to istrsko superživilo pobirajo, lokacija pa je seveda skrbno varovana skrivnost. Ko se odpravite naslednjič na spomladanski sprehod ali pohod, ne pozabite pogledati okrog sebe in pobrskajte za zakladom, ki nam ga narava ponuja. Še namig, če spadate med tiste, ki šparglje raje kupite v trgovini, pa se lahko na preprost način prepričate, če so sveži: spodnji del šparglja stisnite in če je svež, se bo iz njega pocedil dišeč sok.