PREVERJAMO URBANE MITE: Zlato jabolko, ki to ni

Oktober je dober in to letos še kako velja. Letošnji nas je namreč razvajal z nadpovprečno visokimi temperaturami, soncem in jesenskimi dobrotami.

Deli novico s tvojimi prijatelji

Marsikdo je sobotne dopoldneve preživel ob nabiranju gob, kostanja, oljkarji so se razveselili dobre letine, vinarji pa vino že pripravljajo za prvo pokušino, ki bo tradicionalno že čez dobra dva tedna, in sicer okrog martinovega, ki ga praznujemo 11. novembra. V tem času pa nas narava razveseli še z enim sadežem, na katerega marsikdaj pozabimo in ga podcenjujemo. Nekateri ga poimenujejo tudi zlato jabolko – kaki. Ta okusen, sočen in vitaminov poln sadež izvira s Kitajske. Kakiju ustreza mediteransko podnebje, zato pri nas uspeva v slovenski Istri (po odličnih kakijih je znan predvsem Strunjan, kjer bodo imeli v prvih novembrskih dneh tudi dneve kakijev), Goriških Brdih in na Vipavskem. Sadeže pobiramo od konca septembra dalje in vse tja do decembra. Preden ga zaužijemo oziroma uporabimo v kuhinji, moramo biti pozorni na to, da je kaki res zrel, saj je lahko drugače trpkega okusa. Ker je sadež zelo sladek, ga lahko, svežega ali posušenega, ponudimo otrokom kot alternativo sladkarijam.

  1. Kaki redi. Ni res. Znanstveniki so dokazali, da je kaki v primerjavi z drugim sadjem manj kaloričen. 100 gramov kakija vsebuje samo 70 kalorij, tako da si ga lahko (v omejenih količinah) brez slabe vesti privoščite tudi tisti, ki že hujšate in se pospešeno pripravljate na poletje 2023. Poudariti pa moramo, da kaki vsebuje kar nekaj (naravnega) sladkorja oz. fruktoze in glukoze. Zato moramo tudi pri uživanjem kakija ohranjati zmernost kot tudi pri vsaki drugi stvari.
  1. Kakiji uravnavajo prebavo. Res je. Sadeži vsebujejo ogromno vlaknin, ki preprečujejo zaprtje in izboljšujejo prebavo, prav tako pa pripomorejo k temu, da občutek sitosti traja dlje.
  1. So odličen vir vitaminov in mineralov. Res je. Kakiji v sebi skrivajo zaklad vitaminov in mineralov, maščobe pa skoraj nič. Vsebujejo magnezij, fosfor, mangan, cink, železo, kalij, vitamine A, B in C, vlaknine, antioksidante.
  1. Poznamo samo dve vrsti kakijev. Ni res. Poznamo več kot 2000 vrst kakijev, je pa res, da sta pri nas najbolj razširjeni dve: vanilija (njen sadež je bolj trd in spominja na jabolko) in tipo ter rojo brillante (užitni so, ko so mehki oz. umedeni).
  1. Ko je kaki trpkega okusa, ga zavržemo. Ni res. Kaki moramo v tem primeru umediti, kar se hitreje zgodi, če ga damo v vrečko, v kateri so tudi jabolka. Drugi način je ta, da mu na pecelj damo nekaj kapljic žganja in položimo v vrečko, ki jo dobro zapremo. Čeprav bodo plodovi po prbl. osmih dneh še trdi, ne bodo več trpki.

Kakiji so zelo cenjeni tako v domači kuhinji kot tudi profesionalni, visoki kulinariki. Na internetu lahko najdete 1001 recept, kaj lahko vse iz kakijev pripravite in tako navdušite svoje družinske člane ali goste. Prav tako se ga uporablja v kozmetiki za izdelavo mask za obraz ali pilingov za telo. Če bi radi v okusu sladkih kakijev uživali vse leto, pa si lahko pripravite kakijevo marmelado. Kako? Recept poiščite na naslednjih straneh …