Svetovni strokovnjaki s področja zdrave prehrane opozarjajo, da z medom, ki sicer velja za zdravo živilo, nikakor ne smemo pretiravati. Po njihovem mnenju mladi ne bi smeli zaužiti več kot dve do tri žličke tega sladkega nektarja na dan, ljudem, ki bolehajo za nekaterimi kroničnimi boleznimi, pa ne priporočajo uživanja več kot ene žličke na dan.
Ljudje s prekomerno telesno težo, pa tudi tisti, ki trpijo za sladkorno boleznijo, aterosklerozo ali hipertenzijo, morajo biti previdni pri uživanju medu. Nutricionisti še opozarjajo, da je lahko alergičen na med vsak, ne glede na starost. Med vsebuje kisline in snovi, ki dražijo želodec, zato lahko prekomerno uživanje povzroči gastritis.
Proizvaja strupene snovi
Ena največjih napak je dajanje medu v vroč čaj. Če dodate med v vrelo vodo, izgubi svoje koristne lastnosti in proizvaja strupene snovi. Pri kuhanju čaja medu ne dodajamo v vročo tekočino, ampak šele, ko se ohladi in postane mlačna. Temperatura vode ne sme preseči 40 stopinj Celzija.
»Med v vreli vodi proizvaja hidroksimetilfurfural (HMF),« opozarjajo strokovnjaki.
Hidroksimetilfurfural nastane z razgradnjo sladkorjev (fruktoze in glukoze) pri visokih temperaturah, kot je kuhanje, cvrtje ali karamelizacija. V kontekstu medu HMF nastane, ko je med pregret (npr. z dodajanjem v vrelo vodo) ali ko je med nepravilno shranjen dlje časa. Visoke vrednosti HMF lahko nakazujejo poslabšanje kakovosti medu, v večjih količinah pa velja za zdravju škodljivega.