PRIMORSKI RECEPT: Češnjev štrudelj

Vsi, ki imamo doma vsaj eno češnjevo drevo, imamo že ta privilegij, da lahko okušamo in uživamo v sladkosti prvih letošnjih češenj. Sicer pa je junij čas, ko češnje na Primorskem dosežejo vrhunec zrelosti. Sladke, sočne in polne okusa so odlična izbira za pripravo enostavnih, domačih sladic. Med njimi ima posebno mesto klasični češnjev štrudelj, ki ga pogosto pripravljamo z domačim vlečenim testom in preprostimi sestavinami, ki jih imamo skoraj vedno pri roki.

Deli novico s tvojimi prijatelji

V tem receptu bomo uporabili oljčno olje namesto masla, kar je značilno za primorski način priprave. Rezultat je nekoliko lažji štrudelj z izrazitim sadnim okusom, primeren tako za vsakodnevno sladico kot tudi za postrežbo ob posebnih priložnostih.

Recept za češnjev štrudelj

Sestavine za testo:

– 250 g moke

– 3 žlice oljčnega olja

– ščepec soli

– 1 dl tople vode

Sestavine za nadev: 

– 400 g češenj

– 3 žlice rjavega sladkorja

– 50 g drobtin, popraženih na maslu ali olju

– cimet

Postopek:

Najprej pripravimo vlečeno testo. V večji skledi zmešamo moko s ščepcem soli in dodamo tri žlice oljčnega olja. Med mešanjem počasi prilivamo toplo vodo, dokler ne dobimo mehkega, gladkega testa. Gnetemo ga približno 10 minut, da postane prožno in elastično. Nato testo premažemo z oljčnim oljem, pokrijemo s čisto kuhinjsko krpo in pustimo počivati vsaj 30 minut pri sobni temperaturi. Ta čas počivanja je pomemben, saj se bo testo lažje raztegnilo, ne da bi se trgalo.

Medtem ko testo počiva, pripravimo nadev. Sveže češnje operemo, odstranimo peclje in koščice ter jih po želji narežemo na polovice. V ponvi na žlici oljčnega olja ali masla popražimo drobtine, da rahlo porjavijo. Češnje zmešamo z žlico ali dvema rjavega sladkorja in nekaj cimeta.

Testo preložimo na prt ali veliko kuhinjsko krpo, ki jo rahlo pomokamo. Testo razvaljamo z valjarjem, nato ga začnemo nežno vleči z rokami, dokler ni skoraj prozorno in dovolj veliko za zavitek. Robove, ki ostanejo debelejši, lahko odrežemo.

Testo enakomerno posujemo s prepraženimi drobtinami, nato po vrhu razporedimo češnjev nadev. Pri tem pustimo nekaj centimetrov praznega roba, da bomo štrudelj lažje zavili. Pomagamo si s prtom in počasi zavijemo štrudelj, ki ga previdno prestavimo na pekač, obložen s papirjem za peko. Zavitek na vrhu rahlo premažemo z oljčnim oljem.

Pečico ogrejemo na 180 °C in štrudelj pečemo približno 35 do 40 minut, oziroma dokler ni zlato rjav in hrustljav na površini. Ko je pečen, ga rahlo ohladimo, potresemo s sladkorjem v prahu in narežemo na rezine. 

Vaša bogato obložena češnjeva drevesa, štrudlje ali kakšne druge dobrote, pripravljene iz tega priljubljenega primorskega sadeža, mi lahko pošljete na manca.hribovsek@obalaplus.si.