PRIPOVEDI O VINU: MIHA BATIČ

Reportaža vinskega večera v restavraciji Marina Portorož.

V Restavracijo Marina Portorož so se ponovno vrnili tradicionalni vinski večeri »Pripovedi o vinu«, kjer gostimo slovenske vinarje, spoznavamo njihova vina ter okusimo, kako se dopolnjujejo z gurmanskimi stvaritvami našega chefa Jerneja Podpečana.

Deli novico s tvojimi prijatelji

V petek, 17. marca se je na vinskem večeru predstavil vinar Miha Batič iz Šempasa pri Novi Gorici, ki sodi med tiste vinarje, pri katerih je že ime jamstvo za kakovost. Njihova vina, med katerimi zagotovo izstopajo vina iz linije Angel, gredo v tujini za med, zato ni presenečenje, da je leta 2018 na vinskem svetovnem tekmovanju njihovo Angel belo 2016 postalo naravno belo vino leta.

Uvod v vinski večer je oznanil pomladno obarvan pozdrav iz kuhinje – mladi sir, čemaž, pinjole, postrežen ob klasičnem aperitivu Rebula 2022. Hladna predjed je bila fuzija Japonske in Istre – tuna, wasabi in šparglji v družbi zlatorumene Batičeve klasike Marlon 2021. Domači, ročno izdelani ravioli z dimljenim cipljem, kefirjem in koprcem so se kot topla predjed lepo podali k enemu od najboljših predstavnikov belih zvrsti Vipavske doline – Angel belo 2020. Miha je na dogodku premierno predstavil tudi dve novi vini iz linije Angel. Tako je glavno jed – telečji hrbet s štruklji rdečega zelja in pršutom – obogatil z zrelim rdečim vinom Angel Barbera 2020. Najboljše pa je ohranil za sladico – borovničevo pito z rožmarinom, ki jo je oplemenitil z globoko rubinasto barvo vina Angel Merlot Selekcija 2020. Zanj trdi, da je rdeče vino, ki je postavilo letvico kakovosti vin na najvišjo raven. Temu primerna je bila tudi visoka cena prestižne buteljke, ki je znašala 150€.

Vtisi vinarja Batiča zaobjemajo vzdušje druženja ob kozarcu žlahtne pijače: “Do restavracije Marina Portorož gojim posebno spoštovanje. Bila je ena prvih restavracij, ki je na vinski karti podpisovala vina Batič. Marina Portorož je že pred tremi desetletji pod taktirko g. Hermana slovela kot vodilna restavracija obalne Istre. Od takrat so se časi večkrat zamenjali. Te dni se je v njej odvijal večer v družbi vin Batič. Počaščen sem bil s prisotnostjo mnogih dolgoletnih družinskih prijateljev. Nasmehi na njihovih obrazih so mi govorili, da bi ta restavracija težko dobila boljšega od g. Ambroža in njegove ekipe. Ta večer sem imel možnost okusiti stvaritve Marine Portorož in chefa Jerneja Podpečana v eni najlepših oblik. To je bila odlična priložnost, da smo ljubiteljem vina Batič prvič predstavili Angel Rdeče Rezerva 2020. Slednje vino je vstekleničeno le ob izjemnih letinah. Njegov predhodnik je luč sveta ugledal pred dobrim desetletjem. Pozno v noč smo ob zadnjih baladah v spokojnosti odšli vsak v svojo smer, obogateni s spoznanjem, ki kliče po vračanju.”  V pomlad vstopamo z novimi projekti, vinskimi večeri ter izobraževalnimi delavnicami, ki bodo nadgradile enogastronomsko ponudbo Istre.

 

 

20230317 Batic @Restavracija Marina Portoroz 99 web

Od 24. marca do 2. aprila bo v naši restavraciji potekala pomladna verzija Tedna restavracij, kjer je poudarek trajnostno naravnan: »Več okusa, manj ostankov.« Najokusnešji teden pomladi tako obeta izbrana kulinarična doživetja ter edinstvene menije, polne mamljivih spomladanskih okusov. V sredo, 29. marca in v soboto, 15. aprila sledita še zadnji dve delavnici iz sklopa petih izobraževalnih vinskih večerov, ki jih bo vodil hišni sommelier David Alaimo. Na delavnicah si bodo udeleženci obogatili znanje o vinu ter spoznali veliko zanimivosti iz sveta sommelierstva. V sodelovanju z Društvom vinogradnikov slovenske Istre bomo v četrtek, 6. aprila gostili prav posebno vinsko popotovanje »Malvazija tour«. Ob spremljavi štirihodnega menija boste degustirali kar deset različnih malvazij šestih vinarjev: Vina Sanabor, Kmetija Mahnič, Bordon wines, Steras wines, Vinakoper in Zaro. V petek, 14. aprila nastopi nov vinski večer, kjer se nam bo predstavil vinar Andrej Erzetič iz Višnjevika, ki se ponaša s častnim nazivom rojstni kraj rebule. Kmetija Erzetič je prva v Brdih, ki ponuja obe sorti vin – tako rumeno kot črno rebulo. Spremljajte pestro dogajanje na naših družbenih omrežjih in nas obiščite v zavetju jadrnic, v samem srcu portoroške marine. Vabljeni v Restavracijo Marina Portorož.