Pripravite sarmo po starem receptu naših babic

Sarma je ena najbolj priljubljenih jedi na teh prostorih – tradicionalna, domača in nepogrešljiva na vsaki mizi v zimskih mesecih in ob praznikih.

Deli novico s tvojimi prijatelji

Kombinacija vonja kislega zelja, mesa in riža že stoletja združuje družine ob mizi ter prebuja spomine na toplino doma.

Sestavine:

 100 g riža
1 čebula
2 stroka česna
sol in poper po okusu
1 žlica vegete
malo mlete pekoče paprike
1 lovorjev list
suha rebrca ali klobase
1–2 žlici drobno narezane pancete (po želji)
1 glava kislega zelja (pribl. 1 kg)
500 g mešanega mletega mesa
2 žlici sesekljanega peteršilja
1 jajce
2 žlici paradižnikovega soka

1 večja čebula
1 čajna žlička mlete sladke paprike
1 strok česna

Priprava:

1. Riž skuhajte do polovice. Medtem na malo olja popražite čebulo, da postekleni, nato dodajte sesekljan česen in po želji panceto narezano na kockice.
2. V večjo posodo dajte mleto meso, dodajte peteršilj, riž, jajce, sol, poper, vegeto in malo pekoče paprike. Dodajte še praženo čebulo in vse skupaj dobro premešajte.
3. Pripravite kislo zelje – ločite liste, odstranite trde dele in jih dobro operite. Nekaj listov narežite na tanke rezance.
4. Na vsak list dajte približno žlico nadeva in ga zvijte v sarmo. Postopek ponavljajte, dokler ne porabite vsega mesa.
5. Na dno lonca dajte polovico narezanega zelja, nanj zložite sarme (čim bolj tesno), nato dodajte lovorjev list in suho meso ali rebrca. Pokrijte z ostankom narezanega zelja.
6. Dodajte malo mlete paprike in paradižnikov sok, nato zalijte z vodo, da so sarme pokrite. Kuhajte 2 do 3 ure, po potrebi dolivajte vodo.
7. Za prežganje na nekaj kapljicah olja popražite čebulo, česen in mleto papriko, zmes dodajte tekočini, v kateri se je sarma kuhala, in vse skupaj še nekaj časa pokuhajte.

Lahana sarma

Dober tek!