Pustni recept: Zdravi krofi iz pečice

Letos nas čas res prehiteva. Komaj smo zakorakali v novo leto in že je na sporedu pust, ko sicer ne vem čisto točno, kaj bomo odganjali, ker nas zima letos sploh še ni dobro ohladila. Pa ne samo to. 10. februarja nas čaka pustna sobota, 13. pustni torek, v sredo, 14. februarja, pa bomo poleg pepelnične srede praznovali tudi dan zaljubljenih – valentinovo. Ne pozabiti na to, da se takrat za marsikoga začne 40-dnevni post, ki traja vse do velike noči. Največ ljudi se v tem obdobju odreče sladkim pregreham, tako da preden se v trgovini zapodite med police s čokolatini, bonbonierami in tortami, dobro premislite, komu je pozornost namenjena. Pa naj letos ne bo drugačen samo dan ljubezni, ampak tudi pust.

Deli novico s tvojimi prijatelji

Značilna pustna sladica, ki jo obožujejo maškare vseh starosti, so zagotovo nepogrešljivi krofi. Čeprav danes obstaja že 1001 recept, so najboljši, najbolj slastni tisti tradicionalni, polnjeni z okusno marelično marmelado in ocvrti v olju. Ravno zaradi takega načina priprave pa so krofi zelo mastni (ne reče se zastonj, da je pust masten okrog ust), imajo pa tudi izjemno visoko kalorično vrednost. Če morda niste vedeli: krof težek 100 gramov vsebuje okrog 350 kalorij. Pa dajmo si naglas priznati, da so v manjšini tisti, ki uspejo pojesti samo enega na dan. Ravno zaradi tega, ker se jim je res težko upreti (še posebej če so topli), pa sem za vas izbrskala recept za (malo bolj) zdravo različico pustnih krofov. Postopek priprave je enak kot za navadne krofe, le da jih namesto v olju, pripravite kar v pečici. Pa tudi marmelada brez sladkorja bo pripomogla k temu, da bodo krofi imeli še kakšno kalorijo manj.

Sestavine za 12 krofov:

–     500 gramov moke

–     kocka kvasa

–     3 rumenjaki

–     1 vanilijev sladkor

–     2,5 dcl mleka

–     3 dag sladkorja (lahko ga zamenjate tudi s poljubnim sladilom, razen takrat, ko ga uporabite za vzhajanje kvasa)

–     0,5 dcl olja

–     ščep soli

–     žlica limoninega soka

–     žlica ruma

–     marelična marmelada brez sladkorja (po želji lahko tudi kakšna druga marmelada)

 

Postopek:

V posodo presejemo moko in ji dodamo sol. Na sredini naredimo jamico, kamor damo malo mlačnega mleka, razdrobljen kvas in žlico sladkorja ter pustimo počivati 10 do 15 minut. Medtem v drugi posodi zmešamo rumenjake, preostanek sladkorja, vanilijev sladkor, limonin sok in rum. Vse zelo dobro zmiksamo z električnim mešalnikom in dodamo še ostalo segreto mleko in olje. Jajčno zmes vmešamo k moki. Gnetemo toliko časa, da dobimo prožno testo brez grudic, ki ga pustimo vzhajati 1 uro. Oblikujemo kroglice, ki naj bodo težke prbl. 60 gramov (oziroma odvisno od tega, kako velike krofe želite narediti). Položimo jih na pekač s peki papirjem in pustimo počivati še za 45 minut. Prostor, kjer bomo krofe pripravljali, mora biti dobro segret. Pozorni moramo biti na to, da nimamo prepiha. Pečico ogrejemo na 190 stopinj, krofe pa pečemo od 10 do 12 minut. Ko so pečeni, jih napolnimo z marmelado.

 

Naj pust letos ne odžene samo zime, ampak tudi slabo vest ob tem, ko boste namesto kosila raje zmazali tri krofe. Še vedno velja prijazen opomnik in povabilo, da mi lahko fotografije vaših kuhinjskih pustnih ustvarjanj (pa tudi pustnih šem in rajanj) pošljete na manca.hribovsek@obalaplus.si.