Rabarbara: nostalgična vrnitev v čase naših non

Spomladi komaj čakamo prve sveže rastline. Ena od njih je rabarbara, dragocena zakladnica vitaminov, ki nas vrne v čase naših non. Iz nje so pripravljale slasten kompot in pecivo, tiste bolj iznajdljive pa še marmelade, kolače, cmoke… Vendar je treba biti pri rabarbari tudi previden, saj so njeni listi strupeni, užitne so korenine in steblo.

Deli novico s tvojimi prijatelji

Rabarbara latinsko Rheum, pravzaprav spada v zelenjavo. Pripada družini dresnovk, znotraj katere je približno 50 vrst. Zaradi njenega kislega in rahlo sladkastega okusa zlahka zamenjali za sadje. Iz nje pa lahko pripravimo tako sladke kot slane jedi.

rabarbara

Na naših vrtovih v vrtni zemlji dobro uspeva, le svež gnoj zmanjša njeno zdravilnost. Iz korenike poženejo debelejša stebla in veliki listi, ki pa so, pozor, saj so v njih prevelike koncentracije oksalne kisline, zato jih ne bi smeli jesti. Ima glavno korenino, iz katere izraščajo stranske. Njena debela stebla so različnih barv (temno rdeča, roza ali zelena); odvisno od posamezne sorte. Njene liste delimo na večje pritlične in manjše stebelne. So široki in srčasto oblikovani. Na zgornjem delu stebla lahko v času cvetenja opazimo socvetja, ki so sestavljena iz majhnih cvetov zeleno-bele ali rdeče-roza barve. Barva rabarbarinih stebel variira od temno rdeče ali roza do zelene. Odvisna je od prisotnosti pigmentov in povezana z vrsto rabarbare ali gojenja. Barva ni povezana z dejstvom, ali je primerna za kuhanje ali ne. Zelena stebla so bolj robustna in debelejša, medtem ko so rdeča bolj privlačna za potrošnike.

Rabarbara vsebuje veliko vitamina C. Iz pecljev pripravljamo kompot, sok ali marmelado, slano ali sladko pecivo. V Ameriki in na Švedskem pa je rabarbara zelo priljubljena kot sladkarija. Iz nje pripravljajo mehke palčke, obdane s sladkorjem.

rabarbara cveg

Kraljica kitajske medicine

Rabarbara je že več kot pet tisoč let zelo cenjena v tradicionalni kitajski medicini. Korenike so uporabljali kot agresivno odvajalo. V lekarni lahko kupimo koreniko v kosih ali v prašku. Iz korenike pripravimo čaj, ki rahlo odvaja, pospešuje tudi izločanje seča. Pospešuje prebavo, zato rabarbaro uporabljajo tudi kot shujševalno sredstvo. Sok iz rabarbare zelo ugodno vpliva na zobno sklenino. Uporabljali bi ga naj ljudje, ki jim sadni sokovi s svojo kislino povzročajo »skomine«.

 

rabarbara kolac

Rabarbarina stebla lahko v hladilnik shranimo za en teden, sicer pa jih lahko skladiščimo tudi v zamrzovalni skrinji. Pred tem jih je priporočljivo blanširati v vreli vodi ter jih primerno zapakirati.

Shranjevanje

Nabiramo samo čvrsta stebla, katerih listi niso oveneli. Liste v celoti odstranimo in zavržemo, stebla pa operemo, osušimo in jih v ne povsem zaprti plastični vrečki hranimo na dnu hladilnika največ dva tedna.