Račka, mlinci in zelje

Jesen nam vsako leto ponudi veliko plodov, ki jih lahko uporabimo za inovativne kulinarične presežke domače kuhinje: orehi, gobe, buče, jabolka, kakiji, granatna jabolka in tudi kostanj. Je pa to tudi čas, ki ga komaj čakajo ljubitelji domačih jedi, jedi na žlico in martinovanja, ki ga praznujemo že čez dobra dva tedna oziroma ko bomo na koledarju obkrožili 11. november.

Deli novico s tvojimi prijatelji

Začet ki tega praznika naj bi izhajali še iz keltske ga praznika. Na ta dan »svet’ Martin nar’di iz mošta vin’«, kot pravi ljudski rek, in simbolično se zaključi obdobje dela zunaj – na njivi, vrtu, v sadovnjaku. Takrat se tradicionalno odprejo vrata vinskih kleti in osmic, ki dajo prvič v pokušino novo vino. Ob vinu pa seveda ne sme manjkati dobre hrane. Značilna martinova pojedina je pri nas pečena račka, domači mlinci in rdeče zelje. V osmicah pa poleg tega ponujajo še klobase, krompir, domače salame, pršut v vinu …

Sestavine (4 osebe):

– gos,

– česen,

– jušna

– osnova,

– začimbe,

– jabolko,

– med,

– 200 g mlincev (lahko jih iz moke, jajc, soli in vode pripravite tudi sami doma),

– glava rdečega zelja,

– čebula,

– 2 večja korenčka,

– rdeče vino,

– olivno olje.

Postopek:

Gos očistimo, odstranimo drobovino, jo operemo, posušimo in natremo s soljo in majaronom. V notranjost damo jabolko in jo zapremo z zobotrebci. Gos pustimo čez noč počivati v hladilniku. V pekač nalijemo malo jušne osnove, olupljen česen in nanj položimo gos. Gos pečemo 3 do 4 ure na 180 °C, začnemo pa tako, da jo s prsmi navzdol pečemo eno uro, nato pa obrnemo. Po potrebi jo zalivamo z jušno osnovo. Pol ure pred koncem jo namažemo z medom, da se hrustljavo in enakomerno zapeče. Zelje naribamo. Sesekljamo čebulo in česen in popražimo na olju. Dodamo zelje in ga podušimo (dokler se ne zmehča) ter zalijemo z 2 dcl rdečega vina. Po okusu solimo, popramo in dodamo malo kumine.

Na štedilnik pristavimo osoljeno vodo. Ko zavre, ugasnemo ogenj in vanjo za 2 minuti potopimo mlince. Seveda vse skupaj postrežemo na ustrezno okrašen krožnik in ob izbrani spremljavi vina. Za uživanje v martinovi pojedini pa vam ne rabi čakati na 11. november. Prvo priložnost za pripravo poskusne martinove pojedine imate že čez nekaj dni, ko se bodo pričele šolske jesenske počitnice, pri pripravi pa vam lahko pomagajo tudi najmlajši. Tudi ob tej priložnosti vas vabim, da fotografije svojih zaključenih jedi pošljete na elektronski naslov manca.hribovsek@obalaplus.si.