Ratatouille – jed iz filma, ki je osvojila svet

Ko poletna vročina še ni čisto popustila, a že hrepenimo po jesenskih okusih, pride prav nekaj preprostega, zdravega in dišečega. Ratatouille (izgovori se: rata-tuj!) ni le film o simpatičnem kuharskem mišku – je tradicionalna jed z juga Francije, ki so jo gospodinje v Provansi pripravljale že dolgo pred tem, ko je paprika sploh našla pot iz Novega sveta v njihove kuhinje.

Deli novico s tvojimi prijatelji

Ratatouille je svetovno znana francoska zelenjavna jed, ki navduši z odličnim okusom in čudovitim izgledom. Jed lahko postrežemo kot prilogo k mesnim jedem, ali pa si jo privoščimo tako kot Francozi – z bageto. Glavni sestavini ratatouilla sta paradižnik in česen, ki so jima za okus dodane še bučke, jajčevci in značilne provansalske začimbe. Vse sestavine kuhane v bogato začinjeni paradižnikovi omaki.

Ta izjemna provansalska jed bi morala biti stalnica v vsaki domači kuhinji, a mnogi recepti za ratatouille so preveč zapleteni in zamudni.

Ključne sestavine? Česen, olivno olje, paradižnik, bučke in jajčevec. Vse drugo pa je dodatek, ki ga lahko prilagodiš svojemu okusu – od paprike, svežih zelišč, do kapljice belega vina za še bolj provansalski pridih.

ratatouille 5316204 1280

Sestavine za ratatouille

  • 1 srednje velik jajčevec

  • 2 bučki

  • 2–3 paprike (rdeča, rumena ali mešana)

  • 1 velika čebula

  • 3 stroki česna

  • 400 g paradižnikove kaše (ali spasiranih celih paradižnikov)

  • 2 žlici paradižnikovega koncentrata (tomato paste)

  • 2–3 žlici olivnega olja

  • Svež timijan (po okusu)

  • Mešanica zelišč Provence

  • 1 lovorjev list

  • Sol in poper po okusu

  • Kapre (po želji, namesto oliv)

Priprava ratatouille:

  1. V velikem, težkem loncu ali nizkem dutch ovenu segrejemo olivno olje in približno 5 minut pražimo jajčevce in bučke, dokler se ne začnejo mehčati.

  2. Dodamo paprike, čebulo in česen ter pražimo še nekaj minut, ob stalnem mešanju.

  3. Primešamo paradižnikovo kašo in koncentrat ter dobro premešamo.

  4. Dodamo svež timijan, zelišča Provence, lovorjev list, sol, poper in kapre ter nežno premešamo, da se vse sestavine povežejo.

  5. Pokrijemo lonec in na nizki temperaturi dušimo 25–30 minut, dokler se omaka ne zgosti in se okusi lepo povežejo.

Free Vegetables Ratatouille photo and picture


Jed postrežemo toplo kot prilogo ali kot glavno jed. Najbolje z bageto ali drugim kruhom po izbiri.

Pa dober tek!