Parmigiano Reggiano in Grana Padano sta dve svetovno priznani vrsti italijanskega trdega sira, ki ju pogosto uporabljamo v kulinariki. Čeprav sta si na prvi pogled podobna, obstajajo pomembne razlike v njuni proizvodnji, okusu in uporabi.
Parmigiano Reggiano je strogo zaščiten z oznako P.D.O. (zaščitena označba porekla) in se lahko proizvaja le v določenih pokrajinah Emilije – Romanje in Lombardije: Parma, Reggio Emilia, Modena, Bologna (vzhodno od reke Reno) in Mantova (južno od reke Pad). Grana Padano ima nekoliko manj stroge geografske omejitve in se lahko proizvaja v širšem območju severne Italije, kar vključuje več regij, kot so Lombardija, Piemont, Veneto in Trentino-Alto Adige.
Sestavine in način proizvodnje
Oba sira se proizvajata iz kravjega mleka, vendar ima Parmigiano Reggiano strožja pravila. Mleko mora biti surovo, brez dodatkov, in prihajati iz krav, ki se prehranjujejo pretežno s travo in senom. Grana Padano dopušča uporabo mleka krav, ki lahko uživajo tudi fermentirano krmo, in dovoljuje dodajanje konzervansov, kot je lizozim.
Čas zorenja in tekstura
Parmigiano Reggiano mora zoriti najmanj 12 mesecev, pogosto pa se starost razteza na 24, 36 ali celo 48 mesecev, kar prispeva k njegovemu kompleksnemu okusu. Grana Padano se lahko prodaja že po 9 mesecih zorenja, pri daljšem staranju pa razvije bogatejši okus, vendar ostaja nekoliko blažji od Parmigiana.
Ko govorimo o okusu, Parmigiano Reggiano ima intenzivnejši, bolj oreščkast in pikanten okus z izrazito kristalno teksturo zaradi dolgotrajnejšega zorenja. Pogosto se uporablja kot dodatek testeninam, rižotam in solatam, lahko pa ga uživamo tudi samostojno. Grana Padano ima mehkejšo, bolj masleno strukturo in blažji okus, zato je primeren za vsakodnevno uporabo, bodisi v kuhanih jedeh bodisi kot dodatek k solatam in juham.
Kaj izbrati?
Izbira med Parmigiano Reggiano in Grana Padano je odvisna od namena uporabe. Če iščete bolj izrazit, kompleksnejši okus in ste pripravljeni plačati nekoliko višjo ceno, je Parmigiano Reggiano prava izbira. Če pa želite kakovosten sir z blažjim okusom za vsakodnevno uporabo po ugodnejši ceni, je Grana Padano odlična alternativa.
Ne glede na izbiro boste s katerim koli od teh dveh sirov obogatili okus vaših jedi in dodali pridih italijanske kulinarične tradicije.