Recept Boštjana Pertinača za joto

Deli novico s tvojimi prijatelji

POKUKAJMO V KUHINJO ZNANIH OBRAZOV

Boštjan Pertinač

 width=

Pa smo šli na Kras, kjer sta rdeča prst in teran doma. Kjer s svojim edinstvenim glasom in naglasom prepeva on, Boštjan Pertinač! Kraški kantavtor, ki zadnje mesece osvaja slovensko glasbeno sceno, ima polne roke dela. Nič ga ne ustavi. Ne burja, ne mraz!

 

»Pri meni bo jesen še precej dinamična. Trenutno ravno poteka vpis v mojo glasbeno šolo za novo šolsko leto, tako da bom poleg snemanja in vaj, večino časa namenil ravno predajanju znanja drugim. Priznam, to mi je res v užitek. Lepo je spremljati rast učencev, njihov napredek. Enako sodelovati s starejšimi, ki v skupinskih urah vidijo tudi priložnost druženja s sovrstniki … Druženje ob glasbi. Kako lepo. Trenutno poučujem različne generacije in to na kar štirih lokacijah – v Sežani, Novi Gorici, v Goriških Brdih in po novem tudi v Izoli. Kar pestro, a zabavno. Je pa seveda vzporedno v delu tudi pisanje novih skladb in zaključevanje albuma, tako da dela mi res ne zmanjka. A priznam, v planu je tudi krajši dopust, malce odklopa, regeneracije. Tako kot sede družba, včasih sede tudi samota. Imel sem res divje poletje, polno koncertov, gostovanj, intervjujev. Bil sem povsod, samo doma ne. Tako da malce odklopa mi vsekakor ne bo škodilo.«

 width=

Glede na trenutne razmere se o točnih datumih koncertov žal še ne moreva pogovarjati, vse je ovito v tančico negotovosti, ki upajmo, da bo kmalu izginila! Kljub temu so za njim krasni meseci, ki so se mu za vedno utrnili v srce.

»Za mano je res odlično poletje. Koncertiral sem po celi Sloveniji in tudi v tujini, se družil z odličnimi glasbeniki, spoznal veliko novih ljudi. Pred kratkim sem se vrnil z mini turneje po Bosni, kjer sem kot kitarist in backvokalist nastopal s projektom Feel Robbie Williams tribute, pred tem smo bili tudi v Luksemburgu. Tudi noro doživetje. Kaj da rečem, upam, da nas ne zaprejo in se kmalu srečamo na kakšnem koncertu.«

 width=

Če pa nam to ne bo uspelo, ga lahko srečamo v njegovi glasbeni šoli PERTINACH.

Boštjan je kantavtor, pevec, kitarist, producent in multiinštrumentalist, ki ljubi naravo, življenje in hrano, ljubi resnico, svobodo in domačnost. Vse, kar bomo lahko tokrat okusili tudi sami in to z veliko žlico!

 width=

KRAŠKA JOTA IZ REPE:

 

Sestavine za 8 oseb:

 • 400 g fižola
 • 400 g (oz. po želji) svinjskih rebrc
 • 1 kg krompirja
 • 500 g repe
 • lovorjev list (ali dva, tri)
 • sol
 • poper
 • 2 stroka česna (prepolovljena)

 width=

Pripomočki:

 • kuhalnica
 • tri kozice (ali vsaj dve)
 • cedilo
 • pokrovka

 width=

Pred nami so tri kozice, ena večja in dve manjši. V prvi bomo skuhali fižol, v drugi repo in v največji krompir, ki mu bomo počasi dodajali sestavine, ki bodo na koncu poskrbele za omamen vonj in seveda okus naše jote.

 width=

Pa začnimo.

Za pristno DOMAČO kraško joto bomo seveda najprej skuhali fižol. Tega večer pred kuhanjem namočimo v vsaj trikratno količino vode ter jo zjutraj in pred kuhanjem tudi zamenjamo. Svežo vodo s fižolom (in lovorovim listom) postavimo na ogenj ter kuhamo še 10 minut po tem, ko vsebina že zavre. Seveda obstaja za vse to tudi opcija B – kupljena konzerva kuhanega fižola. 🙂

 

Naslednji korak? Lotimo se repe!

Repo stresemo v manjšo kozico. A pozor! Če niste največji ljubitelj kisle jote, repo najprej operite pod hladno vodo. Zaupajte, preverjeno. Nato ji dodamo 2 stroka česna, ki smo ju prej prepolovili in meso (v mojem primeru rebrca) ter vse skupaj zalijemo z vodo. Pokrito kuhamo do vrenja.

 

Med tem ko se nam repa počasi kuha, imamo čas za pripravo druge glavne sestavine – krompirja. Tega najprej olupimo in operemo, nato pa narežemo na manjše koščke in damo v drugo, večjo kozico. Prelijemo ga z vodo, posolimo in počasi kuhamo.

Ko je krompir kuhan (mehak), mu dodamo fižol in oboje dobro zmečkamo. Čez nastalo dodamo našo sedaj že kuhano repo z mesom in dobro premešamo. Gostoto naše jote kontroliramo z vodo (v kateri smo kuhali repo), zato to dodajajmo počasi. Vsak si jo lahko seveda redči po svoje. Dodamo še lovorov list, poskusimo, če je dovolj slano, in pokrito na majhnem ognju kuhamo še eno uro.

 

Pa dober tek!

 

Klara Betram