Limona in maskarpone se odlično dopolnjujeta. Ta kombinacija se pogosto uporablja v sladicah – vse od tort do pit.
Maskarpone in limona sta zvezdi te okusne sladice, sestavljene iz treh komponent – sočne osnove, okusnega nadeva in drobljivega testa na vrhu.
Razen sladkega italijanskega sira večino sestavin v tej sladici najdemo v večini gospodinjstev. To je sladica, ki zahteva nekoliko bolj zapleteno in daljšo pripravo, a rezultat je vreden truda.
Božanska limonina sladica – sestavine:
Sestavine za osnovo:
150 g moke
150 g belega sladkorja
125 ml polnomastnega mleka
115 g masla
2 jajci
1 čajna žlička pecilnega praška
1 čajna žlička vanilijevega ekstrakta
ščepec soli
Sestavine za zgornje testo:
150 g belega sladkorja
115 g masla
90 g moke
1 čajna žlička limonine lupinice
Sestavine za nadev:
250 g stepene smetane
230 g sladkorja v prahu
225 g maskarpone sira
2 žlici limoninega soka
1 čajna žlička limonine lupinice
Božanska limonina sladica – priprava:
Pečico segrejte na 180 stopinj Celzija.
Namažite 20-centimetrski pekač in ga postavite na stran.
Pripravite osnovo:
V veliki skledi zmešajte moko, pecilni prašek in sol ter postavite na stran.
V mešalniku stepite maslo sobne temperature in sladkor, dokler ne dobite gladke, puhaste zmesi.
Dodajte jajca in nadaljujte z mešanjem.
Zmesi dodajte mleko in vse dobro premešajte.
Zmes na osnovi moke dodajte mokri zmesi in vse skupaj premešajte.
Zmes prenesite v pripravljen model.
Pecite v predhodno ogreti pečici na 180 stopinj Celzija približno 25 do 30 minut oziroma dokler testo ni popolnoma pečeno.
Preden ga vzamete iz pečice, preverite z zobotrebcem, ali je pečeno.
Pustite, da se popolnoma ohladi.
Priprava kreme:
Smetano stepite z mešalnikom. Mascarpone sir zmešajte s sladkorjem v prahu, limoninim sokom in limonino lupinico. Smetano ročno vmešajte v zmes. Dodajte maskarpone sir in sladkor v prahu. Kremo postavite v hladilnik, da se strdi.
Priprava krhkega testa za zgornjo plast sladice: Moko, sladkor in limonino lupinico razporedite po pekaču, obloženem s peki papirjem. Kocke hladnega masla vtisnite v zmes, dokler ne dobite krhkega testa. Pecite v predhodno ogreti pečici na 180 stopinj Celzija približno pet do deset minut, dokler ne dobi lepe zlato rjave barve.
Ohladite krhko testo.
Sestavljanje sladice:
Na pečeno podlago namažite kremo z maskarponejem in nanjo pritisnite ohlajeno krhko testo. Torto potresite z dodatnim sladkorjem v prahu.
Pred serviranjem torto hranite v hladilniku. Narežite torto in uživajte. Dober tek!