Recept dneva: Domač sladoled z okusom stracciatelle

Poletje in sladoled gresta vedno z roko v roki, ena klasika pa vedno znova zmaga – stracciatella.

Deli novico s tvojimi prijatelji

Ta italijanski favorit je znan po svoji kremasti teksturi in neustavljivih čokoladnih koščkih, za pripravo domačega sladoleda stracciatella pa ne potrebujete aparata za sladoled!

Domač sladoled: sestavine

150 g kristalnega sladkorja
350 ml mleka (svežega in polnomastnega)
250 ml sveže sladke smetane
100 g temne čokolade

sladoled

Domač sladoled: priprava

V kozici zmešajte sladkor in polnomastno mleko. Premešajte in kuhajte na nizkem ognju približno 5 minut, pri čemer pazite, da zmes ne zavre.

Ko se sladkor popolnoma raztopi, odstavite z ognja in zmes prelijte v skledo iz nerjavečega jekla s pokrovom. Pustite, da se ohladi v hladilniku približno 30 minut.

Medtem ko se zmes ohlaja, stepite sladko smetano s stoječim ali električnim mešalnikom. Mešajte, dokler se ne oblikujejo mehki vrhovi in ​​krema ne dobi lahke in puhaste teksture.

Ko se mlečna zmes ohladi, jo nežno vmešajte v stepeno smetano. Z lopatico mešajte z gibi navzgor, da ohranite zračno konsistenco.

Sladoledno zmes vlijte v posodo in jo postavite v zamrzovalnik za približno pet ur.

sladoled

Da preprečite nastajanje ledenih kristalov in ohranite gladko in kremasto teksturo, morate sladoled mešati vsakih 30 minut približno 30 sekund z ročno ali električno metlico pri nizki hitrosti.

Približno na polovici postopka zamrzovanja (po približno dveh urah in pol), ko se sladoled zgosti, a je še vedno mehak, je čas, da dodate čokolado – nasekljajte jo na majhne koščke, nato pa jo stopite nad paro, dokler ni gladka.

Na koncu toplo stopljeno čokolado počasi prelijte čez napol zamrznjen sladoled, ki se bo ob stiku zmrznil, in nežno mešajte, da se razbije na tanke lističe in majhne koščke.

Medtem ko je zmes še relativno mehka, jo lahko prelijete v posebne modelčke za sladoled ali pa jo pustite v večji posodi.