Sestavine:
- 1 velika glava cvetače, narezana na grižljaje
- 3 žlice ekstra deviškega oljčnega olja
- morska sol
- 1 srednja rdeča čebula, sesekljana
- 2 strokova česna, stisnjena ali mleta
- 1 liter zelenjavne osnove
- 2 žlici neslanega masla
- 1 žlica svežega limoninega soka
- ¼ žličke mletega muškatnega oreščka
- 2 žlici drobno sesekljanega svežega peteršilja, drobnjaka in/ali mlade čebulice za okras
Priprava:
Segrejte pečico na 220°C.
Velik pekač obložite s papirjem za peko, da bo čiščenje lažje. Na pekač dajte narezano cvetačo, jo prelijte z dvema žlicama oljčnega olja in jo nežno premešajte, da se enakomerno obloži z oljem.
Cvetačo razporedite v enakomernem sloju po pekaču in jo rahlo posolite. Pecite jo, dokler ne postane mehka in rahlo karamelizirana na robovih, približno 25 minut, občasno jo premešajte.
Ko je cvetača skoraj gotova, v loncu za juho segrejte preostalo žlico oljčnega olja na srednji temperaturi. Dodajte sesekljano čebulo in ¼ žličke soli. Kuhajte, občasno mešajte, dokler čebula ne postane mehka in prosojna, približno 5 minut.
Dodajte česen in nadaljujte z mešanjem, dokler ne zadiši, približno 30 sekund, nato pa vlijte juho.
Za okras si prihranite štiri najlepše pečene cvetove cvetače, preostalo cvetačo pa preložite v lonec.
Povečajte temperaturo na srednje visoko in pustite, da juha zavre, nato pa zmanjšajte temperaturo, da rahlo vre. Kuhajte občasno mešajoč približno 20 minut, da se okusi premešajo.
Ko je juha gotova, jo odstranite z ognja in pustite, da se nekoliko ohladi. Nato jo previdno prelijte v mešalnik in po potrebi miksajte v serijah. Alternativno lahko uporabite palični mešalnik in juho zmiksate neposredno v loncu.
Dodajte maslo in mešajte, dokler jed ne postane gladka. Na koncu dodajte limonov sok in muškatni orešček ter ponovno premešajte.