Recept, ki ga boste shranili: Polnjene paprike

Polnjene paprike so ena tistih jedi, ki dišijo po otroštvu, domačnosti in družinskem kosilu ob nedeljah. A čeprav imamo v rokah preverjen recept in natančne količine sestavin, nam včasih jed preprosto ne uspe tako, kot bi si želeli. Zakaj?

Deli novico s tvojimi prijatelji

Verjetno delamo vsaj eno izmed petih najpogostejših napak pri pripravi te klasične jedi. Da vam to ne bi več povzročalo preglavic, vam predstavljamo recept, ki vas ne bo razočaral.

 

Sestavine za 8–10 polnjenih paprik

Za nadev:

* 850 g mletega mesa (mešanica govedine in svinjine ali samo govedina)
* 150 g riža
* 1 jajce
* 1 večja čebula
* 2 stroka česna
* 2 žlički soli
* poper po okusu
* majhen šopek svežega peteršilja
* 1 žlička sladke mlete rdeče paprike

Za omako:

* 3–4 velike žlice olja (da pokrije dno lonca, v katerem boste kuhali paprike)
* 2 veliki žlici moke
* 1 majhna čebula, prerezana na pol
* 700 ml pasirane paradižnikove mezge
* 1 žlica paradižnikovega koncentrata
* 1,5 l vode
* 2 ščepca grobe morske soli
* 2 vejici sveže zelene
* na koncu še ščep ali dva rjavega sladkorja

 

Priprava polnjenih paprik:

1. Priprava paprik:
Paprike operite in jim odstranite peclje ter semena. Previdno izrežite vrhove, da odprtina ne bo prevelika – nadev med kuhanjem ne sme uhajati iz njih. Če je odprtina prevelika, jo lahko zaprete s koščkom surovega krompirja ali pa z odrezanim vrhom paprike.

2. Praženje čebule in riža:
Čebulo in česen drobno nasekljajte in ju prepražite na segretem olju. Ko čebula postekleni, dodajte riž in ga pražite še približno 2 minuti. Odstavite z ognja in pustite, da se mešanica ohladi.

3. Priprava nadeva:
V večji posodi zmešajte mleto meso, sol, poper, sesekljan peteršilj in jajce. Nato dodajte ohlajen riž s čebulo in vse skupaj dobro premešajte – lahko z vilicami ali z rokami, vendar mesa ne stiskajte preveč, da ostane zračno.

4. Polnjenje paprik:
Paprike napolnite z nadevom, vendar ne do vrha – med kuhanjem se riž razširi, zato potrebuje nekaj prostora. Če vam ostane nadeva, iz njega oblikujte mesne kroglice in jih skuhajte skupaj s paprikami.

5. Priprava omake:
V loncu segrejte olje in na njem rahlo popražite moko ter polovički čebule (ali nekaj rezin čebule). Ko zadiši, dodajte pasirano paradižnikovo mezgo, premešajte in dolijte hladno vodo ob stalnem mešanju. Dodajte morsko sol in pustite, da zavre na nizkem ognju.

6. Kuhanje:
V omako položite polnjene paprike in dve vejici zelene. Lonec pokrijte in kuhajte na majhnem ognju najmanj 90 minut (lahko tudi do 2 uri). Na polovici kuhanja dodajte žlico paradižnikovega koncentrata, razmešanega v topli vodi, da okrepite okus. Tik pred koncem dodajte še ščep ali dva rjavega sladkorja, ki bo omako prijetno zaokrožil.

 

Polnjene paprike postrezite z mehkim pire krompirjem ali kuhanim krompirjem z maslom in nasekljanim peteršiljem.